Kakaovo-drobenkový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- čokoládová drobenka:
- - 200 g polohrubé mouky
- - 100 g cukru krupice
- - 2 žloutky
- - 50 g strouhaného kokosu
- - 50 g mletých oříšků
- - 2 lžíce kakaa
- - 1 lžička kypřícího prášku
- - 120 g másla
- - 1 lžička skořice
- náplň:
- - 2 tvarohy ve vaničce
- - 1 zakysaná smetana
- - 100 ml mléka
- - 100 g cukru
- - 2 vanilkové cukry
- - 1 vanilkový puding
- - 2 hrsti borůvky nebo maliny, broskve
Postup Kakaovo-drobenkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme dortovou formu a vyložíme její dno pečícím papírem. Pak si v míse smícháme všechny ingredience na čokoládovou drobenku: polohrubou mouku, cukr, oba žloutky, kokos, ořechy, kakao, kypřící prášek, máslo a skořici.
Přibližně dvě třetiny drobenky namačkáme na dno a do stran pečící formy tak, aby vznikly okraje vysoké 3 cm. Zbytek drobenky si zatím necháme stranou na později.
Na náplň všechny suroviny kromě 1 vanilkového cukru promícháme, nejlépe mixérem. Dále smícháme borůvky nebo jiné ovoce se zbylým vanilkovým cukrem.
Půlku tvarohové náplně rozetřeme na namačkanou drobenku, na ní pak rozprostřeme borůvky a přikryjeme druhou půlkou tvarohové náplně. Nakonec koláč posypeme zbytkem drobenky.
Koláč pečeme v troubě na 150°C přibližně hodinu. Střed upečeného koláče by se neměl rosolovitě třást.
Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve tak pak dortovou obruč opatrně sundáme (jde to celkem snadno).
Vychladlý koláč můžeme ještě dále zdobit dle vlastní fantazie, například ho pomocí mašlovačky postříkáme rozpuštěnou čokoládou.