Kakaovo-drobenkový koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

čokoládová drobenka:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g mletých oříšků
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- 120 g másla
- 1 lžička skořice
náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- 100 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vanilkový puding
- 2 hrsti borůvky nebo maliny, broskve

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme dortovou formu a vyložíme její dno pečícím papírem. Pak si v míse smícháme všechny ingredience na čokoládovou drobenku: polohrubou mouku, cukr, oba žloutky, kokos, ořechy, kakao, kypřící prášek, máslo a skořici.

  2. Přibližně dvě třetiny drobenky namačkáme na dno a do stran pečící formy tak, aby vznikly okraje vysoké 3 cm. Zbytek drobenky si zatím necháme stranou na později.

  3. Na náplň všechny suroviny kromě 1 vanilkového cukru promícháme, nejlépe mixérem. Dále smícháme borůvky nebo jiné ovoce se zbylým vanilkovým cukrem.

  4. Půlku tvarohové náplně rozetřeme na namačkanou drobenku, na ní pak rozprostřeme borůvky a přikryjeme druhou půlkou tvarohové náplně. Nakonec koláč posypeme zbytkem drobenky.

  5. Koláč pečeme v troubě na 150°C přibližně hodinu. Střed upečeného koláče by se neměl rosolovitě třást.

  6. Po upečení necháme koláč vychladnout a teprve tak pak dortovou obruč opatrně sundáme (jde to celkem snadno).

  7. Vychladlý koláč můžeme ještě dále zdobit dle vlastní fantazie, například ho pomocí mašlovačky postříkáme rozpuštěnou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!