Kančí guláš po staročesku recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

5 lžic celého černého pepře
5 lžic kuliček jalovce
5 lžic kuliček nového koření
15 bobkových listů
1 lžička soli
1 kg kančí plece
5 středních cibulí
3 lžičky celého kmínu
150 g másla
250 g anglické slaniny
3 lžíce rumu
500 ml suchého červeného vína
1,5 l hovězího vývaru
střik citronové šťávy
mouka
máslo (na jíšku - nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Pepř, jalovec, nové koření a bobkové listy dáme do hrnce, přilijeme 1l vody a vaříme 30 minut. Pak přidáme sůl a necháme odvar vychladnout.

  2. Zatím si nakrájíme maso na kostky cca 4x4 cm. Maso dáme do vychladlého odvaru a dáme do lednice min přes noc - lépe 24 hod.

  3. Po této době maso vyndáme z odvaru, očistíme od koření a osušíme. Nadrobno pokrájíme cibuli, smícháme s kmínem a troškou soli a dáme orestovat na máslo do tmavě zlatavé barvy. Pak přidáme slaninu nakrájenou na malé kostičky a ještě asi 5 minut restujeme. Přidáme maso a ze všech stran ho necháme zatáhnout.

  4. Přilijeme rum, červené víno a asi 10 minut podusíme. Pak přilijeme vývar, zastříkneme citronem a dusíme dokud není maso měkké.

  5. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Maso vyndáme z omáčky a necháme omáčku zredukovat. Pak jí buď tyčovým mixerem rozmixujeme, nebo uděláme světlou jíšku a zahustíme. Záleží na naší chuti a jak jsme omáčku zredukovali. Pak vložíme zpátky maso, prohřejeme a podáváme. Buď s knedlíkem či těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!