Kančí kýta s hořčicí recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

600 g kančí kýty
sůl
černý pepř (mletý)
60-100 g slaniny (dobré uzené prorostlé, fakt musí být voňavá)
4 pórky (menší nebo jeden velký obří pórek)
4 rajčata (středně veliká)
4 lžíce oleje
2-3 lžíce plnotučné hořčice /na dohotovení/
masový vývar (nebo kostka hovězího bujonku)
4 lžíce petrželové natě (nadrobno)
Marináda:
100 ml oleje
2 lžíce obyčejné hořčice /francouzské ne /
4 až 5 stroužků česneku / podle velikosti kýty/
sůl - malá špetka
1. příloha:
ochucené kompotové hrušky (tvrdší sorta)
kompotované hrušky (půlky)
borůvková zavařenina
hřebíček
skořice
2. příloha:
bramborové krokety kynuté
3 brambory (veliké)
150 g polohrubé mouky
celé vejce
sůl
10 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Masíčko odblaníme, osušíme, osolíme a prošpikujeme slaninou a hodně okořeníme černým mletým pepřem, čerstvě namletý se hodí víc.

  2. Teď připravíme mazání. Olej a hořčici smícháme, přidáme protlačený česnek a zamícháme tak, aby to bylo dobře promícháno, můžeme trošičku osolit. Nejlépe v malém elektrickém mlýnku, nadrtí i česnek.

  3. Rozehřejeme troubu na 200°C.

  4. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno a šup s tím do připraveného pekáče, necháme na sporáku opéct a když bude tak napůl hotovo, dáme na to připravené maso. Opečeme ho ze všech stran a pak přidáme nakrájený pórek, minutku dvě opékáme a pak přidáme 4 oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata. Rajčata spolu s pórkem by měla být do výše 1/3 masíčka.

  5. Když máme všechno udělané, tak teď maso normální mašlovačkou namažeme mazáním z hořčice a oleje a česneku, otočíme a namažeme z druhé strany. Podlijeme masovým vývarem 1/2 litru, přiklopíme poklicí, dáme péct do trouby.

  6. Divočáka každých 20 minut kontrolujeme, podléváme a mažeme směsí oleje hořčice a česneku, až je masíčko měkké, cca 2,5 hodiny.

  7. Když se dopeče, masíčko vybereme, pórek s rajčaty tyčovým mixérem rozmixujeme a hotové masíčko potřeme nahrubo hořčicí a posypeme petrželkou.Nakrájíme a sos podáváme zvlášť.

  8. Příloha bramborové kynuté krokety a kompotované půlky hrušek, které den předem uvaříme ve sladké šťávě s hřebíčkem a skořicí, pak jenom prohřejeme a vyříznutý jaderník plníme borůvkovým kompotem. Kompot den napřed uvaříme v sladkém nálevu s hřebíčkem a skořicí. Necháme v lednici do druhého dne. Chce to kompot z tvrdších hrušek, aby se nerozvařily.

  9. Brambory uvaříme ve slupce, nebo bez ní v osolené vodě, je to jedno! Napůl vychladlé rozšťouchneme nebo protlačíme a přidáme k nim ostatní ingredience. Mouku přidáváme podle potřeby a kvality brambor a sůl také.Při dvou dávkách nám stačí jedno vajíčko, při třech 2 malá vajíčka. Uděláme polotuhé těsto, nesmí být mazlavé, uválíme špalíček o průměru 3 cm a nakrájíme centimetr široké řezy. Dílky uválíme pomocí rukou na válečky, hrubé jako palec a dlouhé 3 cm. Dáme na desku nakynout. Když nakynou, vložíme do friťáku, najednou se vejde asi 6 kousků a usmažíme na 180 stupňů dozlatova! Hlídat se to musí a otáčet také. Pak necháme na papíru odsát od tuku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!