Katalánský krém (Crema Catalana) recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

1 l plnotučného mléka
3 žloutky
100-150 g cukru
40 g maizeny
citronová nebo pomerančová kůra
1 skořice vcelku
Na dokončení:
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z kůry citronu/pomeranče si škrabkou na brambory seřízneme několik delších proužků, pokud možno bez bílé dužiny.

  2. Odlijeme si cca 200 ml mléka.

  3. Zbytek mléka dáme vařit společně se skořicí a citronovou nebo pomerančovou kůrou.

  4. Metličkou si smícháme cukr, maizenu, žloutky a 200 ml mléka, mícháme dokud nemáme směs dobře promíchanou bez žmolků. Za stálého míchání nalejeme horké mléko na předcházející směs ze žloutků.

  5. Dáme opět vařit na mírný oheň a vařečkou mícháme dokud krém nezhoustne. Poté vyjmeme z krému skořici a kůru.

  6. Krém nalijeme do ohnivzdorných mističek a necháme vychladit.

  7. Před konzumací posypeme vršek krému cukrem a flambovací pistolí ho roztavíme na karamel.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!