Katalánský krém (Crema Catalana) recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 l plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 100-150 g cukru
- 40 g maizeny
- citronová nebo pomerančová kůra
- 1 skořice vcelku
- Na dokončení:
- cukr
Postup Katalánský krém (Crema Catalana)
Postup přípravy receptu
-
Z kůry citronu/pomeranče si škrabkou na brambory seřízneme několik delších proužků, pokud možno bez bílé dužiny.
Odlijeme si cca 200 ml mléka.
Zbytek mléka dáme vařit společně se skořicí a citronovou nebo pomerančovou kůrou.
Metličkou si smícháme cukr, maizenu, žloutky a 200 ml mléka, mícháme dokud nemáme směs dobře promíchanou bez žmolků. Za stálého míchání nalejeme horké mléko na předcházející směs ze žloutků.
Dáme opět vařit na mírný oheň a vařečkou mícháme dokud krém nezhoustne. Poté vyjmeme z krému skořici a kůru.
Krém nalijeme do ohnivzdorných mističek a necháme vychladit.
Před konzumací posypeme vršek krému cukrem a flambovací pistolí ho roztavíme na karamel.