Kompoty pro rychlou spotřebu recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- Brusinkový kompot s jablky:
- 1000 g brusinek
- 1000 g jablek
- 750 g cukru
- 3/4 l vařící vody
- 4 hřebíčky a kousek celé skořice
- kousek badyánu a 2 lžíce rumu
- Kaštanový kompot:
- 500 g jedlých kaštanů
- 80 g cukru
- 1/4 litru bílého vína
- citrónovou kůru či vanilku
- Mrkvový kompot s jablky:
- 750 g mrkve
- sůl
- cukr
- 4 jablka
- šťáva z 1 pomeranče
- Okurkový kompot:
- 1 větší salátová okurka
- 2 dl jablečného octa
- kousek skořice
- 3 hřebíčky
- cukr
- Rychlý jablečný kompot:
- jablka
- voda a cukr
- hřebíček a skořice
- citron
- Rychlý kompot z hrušek:
- 4 hrušky
- cukr a skořice
- hřebíček a badyán
- voda
- Švestkový kompot s karamelem:
- 500 g švestek
- 40 g cukru
- 30 g másla
- 30 ml pomerančové šťávy
- 1/2 citrónu
- 10 ml ginu
Postup Kompoty pro rychlou spotřebu
Postup přípravy receptu
-
Brusinkový kompot s jablky: Cukr svaříme s vodou a kořením. Po svaření koření odstraníme. Do svařeného roztoku vsypeme přebrané, oprané a okapané brusinky a necháme krátce vařit. Nakonec přidáme omytá, oloupaná a na větší kousky pokrájená jablka. Ještě chvíli povaříme. Kompotem naplníme čisté a vysušené zavařovací sklenice. Každou naplněnou zavařovací sklenici zalijeme trochou rumu. Zavařovací sklenice ihned povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky Omnia a kompot uložíme v chladnu a temnu. Sterilizace odpadá, kompot není určen k dlouhému skladování.
Kaštanový kompot: Nejdřív ve vodě povaříme oloupané kaštany Cukr, víno citrónovou kůru či vanilku necháme spolu 5 minut povařit, pak přidáme předvařené kaštany a dovaříme do měkka tak, aby se nerozpadaly. Kompot může být podáván jak teplý, tak studený.
Mrkvový kompot s jablky: Očištěnou mrkev nakrouháme na hrubém struhadle. V kastrolku s vodou rozpustíme lžíci cukru, přidáme mrkev, osolíme větší špetkou soli a dusíme doměkka. Pak přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Ještě malou chvíli společně podusíme a podle chuti přisladíme. Do zchladlého kompotu přidáme šťávu z pomeranče a podáváme.
Okurkový kompot: Okurku oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na plátky. Ocet svaříme se skořicí a hřebíčky a podle chuti osladíme. Do zálivky vhodíme okurky a 10 minut povaříme. Pak okurky scedíme a zalejeme vychladlým, svařeným cukrem. Můžeme hned podávat.
Rychlý jablečný kompot: Nezkonzumovaná jablka po čase začnou být moučná a ne moc chutná. Oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Přelijeme vodou, osladíme, přidáme hřebíček, kousek skořice a na plátky pokrájený citrón. Přivedeme k varu a ihned dáme chladit. Pro lepší vůní přidáme sklenku rumu. Dobře vychlazený kompot příjemně osvěží. (Pro děti bez alkoholu!)
Rychlý kompot z hrušek: Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo osminky. Posypeme cukrem podle chuti, přidáme hřebíček, celou skořici, badyán, zalijeme vodou a povaříme. Hotový kompot necháme vychladit. Musíme jej brzy zkonzumovat.
Švestkový kompot s karamelem: Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme za stálého míchání zhnědnout. Můžeme případně přilít 2 lžíce vody. Přidáme ovoce a v připraveném karamelu podusíme 5 minut. Nakonec podlijeme pomerančovou šťávou. Citrón vymačkáme, šťávu také přidáme ke švestkám, dobře promícháme, krátce prohřejeme a dochutíme destilátem. Hustou zkaramelizovanou ovocnou směs rozdělíme na talíře a podle chuti jí můžeme posypat moučkovým cukrem. Pro děti oddělíme část bez přidání alkoholu.