Kompoty pro rychlou spotřebu recept

Top Recepty, Zavařeniny

Suroviny na recept

Brusinkový kompot s jablky:
1000 g brusinek
1000 g jablek
750 g cukru
3/4 l vařící vody
4 hřebíčky a kousek celé skořice
kousek badyánu a 2 lžíce rumu
Kaštanový kompot:
500 g jedlých kaštanů
80 g cukru
1/4 litru bílého vína
citrónovou kůru či vanilku
Mrkvový kompot s jablky:
750 g mrkve
sůl
cukr
4 jablka
šťáva z 1 pomeranče
Okurkový kompot:
1 větší salátová okurka
2 dl jablečného octa
kousek skořice
3 hřebíčky
cukr
Rychlý jablečný kompot:
jablka
voda a cukr
hřebíček a skořice
citron
Rychlý kompot z hrušek:
4 hrušky
cukr a skořice
hřebíček a badyán
voda
Švestkový kompot s karamelem:
500 g švestek
40 g cukru
30 g másla
30 ml pomerančové šťávy
1/2 citrónu
10 ml ginu

Postup přípravy receptu

  1. Brusinkový kompot s jablky: Cukr svaříme s vodou a kořením. Po svaření koření odstraníme. Do svařeného roztoku vsypeme přebrané, oprané a okapané brusinky a necháme krátce vařit. Nakonec přidáme omytá, oloupaná a na větší kousky pokrájená jablka. Ještě chvíli povaříme. Kompotem naplníme čisté a vysušené zavařovací sklenice. Každou naplněnou zavařovací sklenici zalijeme trochou rumu. Zavařovací sklenice ihned povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky Omnia a kompot uložíme v chladnu a temnu. Sterilizace odpadá, kompot není určen k dlouhému skladování.

  2. Kaštanový kompot: Nejdřív ve vodě povaříme oloupané kaštany Cukr, víno citrónovou kůru či vanilku necháme spolu 5 minut povařit, pak přidáme předvařené kaštany a dovaříme do měkka tak, aby se nerozpadaly. Kompot může být podáván jak teplý, tak studený.

  3. Mrkvový kompot s jablky: Očištěnou mrkev nakrouháme na hrubém struhadle. V kastrolku s vodou rozpustíme lžíci cukru, přidáme mrkev, osolíme větší špetkou soli a dusíme doměkka. Pak přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Ještě malou chvíli společně podusíme a podle chuti přisladíme. Do zchladlého kompotu přidáme šťávu z pomeranče a podáváme.

  4. Okurkový kompot: Okurku oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na plátky. Ocet svaříme se skořicí a hřebíčky a podle chuti osladíme. Do zálivky vhodíme okurky a 10 minut povaříme. Pak okurky scedíme a zalejeme vychladlým, svařeným cukrem. Můžeme hned podávat.

  5. Rychlý jablečný kompot: Nezkonzumovaná jablka po čase začnou být moučná a ne moc chutná. Oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Přelijeme vodou, osladíme, přidáme hřebíček, kousek skořice a na plátky pokrájený citrón. Přivedeme k varu a ihned dáme chladit. Pro lepší vůní přidáme sklenku rumu. Dobře vychlazený kompot příjemně osvěží. (Pro děti bez alkoholu!)

  6. Rychlý kompot z hrušek: Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo osminky. Posypeme cukrem podle chuti, přidáme hřebíček, celou skořici, badyán, zalijeme vodou a povaříme. Hotový kompot necháme vychladit. Musíme jej brzy zkonzumovat.

  7. Švestkový kompot s karamelem: Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme za stálého míchání zhnědnout. Můžeme případně přilít 2 lžíce vody. Přidáme ovoce a v připraveném karamelu podusíme 5 minut. Nakonec podlijeme pomerančovou šťávou. Citrón vymačkáme, šťávu také přidáme ke švestkám, dobře promícháme, krátce prohřejeme a dochutíme destilátem. Hustou zkaramelizovanou ovocnou směs rozdělíme na talíře a podle chuti jí můžeme posypat moučkovým cukrem. Pro děti oddělíme část bez přidání alkoholu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!