Krémový koláč s broskvemi recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- TĚSTO:
- 300 g hladké mouky
- 175 g másla
- 3-4 lžíce studené vody
- NÁPLŇ:
- 5 středně velkých broskví
- 150 ml zakysané smetany
- 3 žloutky
- 190 g pískového cukru
- 30 g hladké mouky
- DROBENKA:
- 60 g másla
- 75 g hladké mouky
- 60 g pískového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup Krémový koláč s broskvemi
Postup přípravy receptu
-
TĚSTO: Ve středně velké míse smícháme mouku, máslo,vodu a z těsta vytvoříme hladkou kouli. Těsto rozdělíme na dva díly, jeden trochu větší než druhý. Na pomoučeném vále(já těsto válím na pěčícím papíře,který pak i s těstem vložím do formy, těsto se méně trhá) z většího dílu těesta vyválíme kruh o síle asi 3mm, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než obrácená forma. Těsto jemně přitlačíme ke dnu a stěnám formy, aby přiléhalo. Troubu předehřejeme na 220°C.
NÁPLŇ: Oloupejte broskve a nakrájejte na plátky silné asi 5 mm. Do podkladu urovnejte plátky broskví, tak aby se částečně překrývaly. Ve středně velké misce třete zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, až jsou dokonale promísené;směsí pomalu polévejte broskve.
Ze zbylého menšího dílu těsta vyválíme kruhový plát, který položíme na náplň. Převis z prvního dílu spojíme s přiloženým plátem. Koláč pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě.
Mezitím si připravíme drobenku: V malé misce zpracujeme dohromady máslo, mouku a cukr, až se začne tvořit hrubé drobty. Vmíchejte skořici.
Když se koláč peče 30 minut, nasypejte na koláč drobenku a pečte ještě 15 minut, než drobenka bude růžová. Koláč lze podávat jak teplý, tak i studený.