Kulajda s houbami a ztraceným vejcem (trošku jinak) recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

1 hrst sušených hub nebo misku čerstvých
4 lžíce másla nejlépe přepuštěného
cca 2 lžíce hladké mouky na jíšku
3 brambůrky
cca 3/4 litru zeleninového vývaru
bobkový list (nemusí být)
250 ml smetany nebo kysané smetany
2 lžíce posekaného kopru
ocet nebo citronová šťáva
pepř
sůl
čerstvá vejce (podle počtu porcí)

Postup přípravy receptu

  1. Na 2 lžících másla osmahněte pár minut spařené sušené houby hezky do zlatovo-křupava. Osolte a opepřete (tentokrát jsem použila směs sušených lišek a hříbků).

  2. V hrnci rozpusťte 2 lžíce přepuštěného másla (nebo obyčejného), spolu s hladkou moukou za stálého míchání vytvořte jíšku zlaté barvy (pozor jde to rychle), kterou ihned zalijte necelým litrem zeleninového vývaru (lepší je studený). Dobře rozmíchejte jíšku, aby jste tam neměli kousky suché mouky.

  3. Vsypte osmahnuté houby, na kostičky pokrájené brambůrky a bobkový list. Přiklopte, stáhněte výkon sporáku na minimum (aby ale to stále probublávalo) a uvařte brambůrky do měkka (max 10-12 minut, záleží, na jak velké kostičky jste pokrájeli brambory).

  4. Následně vlijte cca 250 ml smetany (nebo vedle v misce odlijte trošku polévky a rozmíchejte se kysanou smetanu a pak za stálého míchání vlijte do vroucí polévky, předejdete tím sražení smetany).

  5. Dochuťte solí a pepřem, kdo má rád, tak kápne trošku octa nebo trošku citronové šťávy. Nechte projít varem a hned odstavte, vsypte pokrájený kopr a promíchejte.

  6. Kulajda je tedy hotová a teď už jen tzv. ztracené vejce. V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa a stáhněte pak výkon sporáku na minimum, jen na probublávání. Malou mističku (či šálek) si vystelte kouskem potravinářské folie, kterou lehce potřete máslem a do ní vyklepněte celé čerstvé vejce.

  7. Vršek folie nad vejcem hezky zatočte a smotejte do uzlíku, aby vejce nevyteklo. Vroucí vodu rozmíchejte měchačkou a vytvořte vír, do jehož středu pak vložte vaječný balíček. Udržujte vír měchačkou po dobu 2 minut, kdy budete vařit ztracené/pošírované vejce.

  8. Vyndejte ztracené vejce děrovanou naběračkou a opatrně ho vyloupněte z folie (oloupejte ji). Ihned ztracené vejce servírujte do talíře s kulajdou. A protože jsem milovník koření a bylinek, tak jsem si porci kulajdy ozdobila pár lístečky čerstvého tymiánu a okořenila čerstvě namletým růžovým pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!