Kuře pečené se zeleninou,hříbky a brusinkami recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- kuře celé (nebo 4 stehna)
- sůl
- 1/4 lžičky houbového koření (Vitana)
- 1 malý bobkový list
- 2 mrkve
- 1 petržel
- celer (o velikosti 1/2 petržele)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce čerstvých brusinek (sušené 1 lžička)
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 8 mladých kousků pravých hříbků
- cibule
- česnek
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění
- vývar nebo voda na podlití
Postup Kuře pečené se zeleninou,hříbky a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Celé kuře rozdělíme na čtvrtky a z obou stran osolíme.
V pekáčku si rozehřejeme máslo s olejem, přidáme do něj nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme na plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět.
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na plátky. Když česnek zavoní, vložíme připravenou zeleninu a restujeme jí, dokud nám nezačne pouštět barvu a vonět.
Pak vložíme nasolené kuře a z obou stran opečeme. Nakonec přidáme pokrájené houby, brusinky a podlijeme horkou vodou do poloviční výšky masa.
Vložíme koření, tymián, dle potřeby lehce dosolíme, přiklopíme pokličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Po půl hodině ztlumíne na 170°C a pečeme skoro do měkka. - Já maso dávám péct od začátku tzv. kůží dolů (zůstane tak šťavnaté a pojme do sebe všechny chutě). Teprve před koncem pečení maso obrátím a udělám mu barvu nahoře. - Dle potřeby maso podléváme,ale vždy jen trošku aby neplavalo.
Měkké maso a zeleninu vyjmeme,šťávu vysmahneme na tuk a zasypeme moukou,kterou lehce orestujeme.Podlijeme vývarem a necháme asi 15 minut provařit.
Do provařené a dochucené šťávy vložíme zpět maso se zeleninou a necháme ještě chvilku prohřívat.
Šťáva by měla pustit na povrch tuk (glanc) a nemělo by jí být jako omáčky. Samozřejmě pokud si jí budete chtít udělat víc, tak si k tomu přizpůsobíte množství mouky a dobu prováření.