Kuře pod peřinkou podle Mariána Labudy recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1 kuře (nebo 4 stehna)
- sůl
- sladká červená paprika (můžeme přidat i špetku pálivé)
- 1 lžíce oleje na pekáček
- Rozpočet na peřinku:
- 500 g vepřového bůčku (nepříliš tučný)
- 3 rohlíky
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- majoránka
- pepř
- sůl
- Vegeta (dnes Vegeta bez glutamátu nebo zcela vynecháme)
- 1 vajíčko
- zelená petrželka
- případně trochu oleje
Postup Kuře pod peřinkou podle Mariána Labudy
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené kuře rozporcujeme na čtvrtky, vykostíme, vložíme do olejem vymazaného pekáčku nebo větší zapékací mísy, osolíme a posypeme paprikou. Kuřecí díly (stehna) je dobré jen osolené předem trochu opéct, aby kůžička dostala dobrou chuť nebo kůži před pečením stáhnout, ale dělala jsem i bez opečení a s kůží a bylo to moc dobré.
Bůček umeleme na masovém strojku i s ve vodě namočenými a vymačkanými rohlíky, spolu s masem umeleme i cibuli a česnek, okořeníme Vegetou, majoránkou a pepřem, spojíme syrovým vajíčkem a propracujeme. Jednotlivé porce kuřete přikryjeme bůčkovou sekaninou jako peřinkou, posypeme sekanou petrželkou (já petrželku zapracovávám do fáše (peřinky), aby se při pečení nespálila. Je-li třeba, zakápneme vše olejem.
Dáme péci do horké trouby a pečeme asi 1 hodinu bez podlévání. Podáváme s bramborovou kaší, zdobíme kolečky rajčat a petrželkou nebo pažitkou.