Kuře s jazykem - jazyky v kuřeti recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

větší kuře
1 uzený hovězí jazyk nebo 2 až 4 vepřové jazyky nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
kořenová zelenina
několik menších cibulí ve slupce
hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření
pár hřebíčků
pepř mletý
muškátový květ
sůl
asi 100 g másla

Postup přípravy receptu

  1. I. UZENÝ JAZYK V KUŘETI Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk. Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky);trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne). Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme kůži“ od kořene ke špičce. Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME! Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky.

  2. Zatím vykostíme kuře… VIDEOPOSTUP je v poznámce;lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut. Až na samém konci videa je estetický a rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY

  3. Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou. Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením.

  4. Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami).

  5. Vložíme švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu. 1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté.

  6. II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření.

  7. III. MOZAIKA V KUŘETI

  8. Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ.

  9. Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky.

  10. Jazyky rozřízneme podélně napůl.

  11. U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm. Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe.

  12. Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat)

  13. Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat). Poznámka: Maso by šlo patrně vařit i v ďáblově vynálezu – přece nevaříme polévku…

  14. Aby produkt vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení…

  15. Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády;možno před porcováním, ale i po naporcování rolády Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami. Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!