Květákovo-žampionová polévka recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

100 g mrkve - hrubě nastrouhané
100 g celeru - hrubě nastrouhaného
400 g květáku
140 g čerstvých žampionů
30-40 g hladké mouky
1-2 stroužky česneku
máslo
sůl
pepř mletý
zeleninový vývar nebo bujón
petrželka nebo pažitka
smetana dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na kousku másla orestujeme strouhanou mrkev s celerem, poté přidáme orestovat strouhaný česnek a na slabé plátky pokrájené žampiony.

  2. Vše po orestování zaprášíme moukou, krátce za stálého míchání zapražíme, přilijeme asi třičtvrtě litru vývaru, promícháme, přidáme růžičky květáku a vaříme doměkka. Vařené růžičky květáku můžeme nakonec trochu rozbít šťouchadlem.

  3. Dle potřeby redukujeme vývarem hustotu polévky, dle chuti osolíme, opepříme a nakonec vmícháme do polévky bylinky dle chuti.

  4. Do polévky lze před dovařením vmíchat trošku smetany ke šlehání nebo přímo před podáváním přidat do talíře kopeček zakysanky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!