Květinový koš recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 5 vajec
- 200 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 5 lžic horké, (ne vřelé) vody
- Krém:
- 2x mascarpone
- 2x šlehačka
- cukr podle chuti
- mražené maliny
- Ganache:
- 300 g hořké čokolády
- 150 g šlehačky 33%
- marcipán
- drátkované kytky
Postup Květinový koš
Postup přípravy receptu
-
Bílky s polovinou cukru ušleháme zvlášť, ušleháme žloutky s vodou a zbytkem cukru, opatrně stěrkou smícháme dohromady, přidáme prosátou mouku a zlehka ji vmícháme. Dáme do oválné formy (s pečícím papírem) a do předehřáté trouby na 175°C. Pečeme cca 40 minut (zkusíme špejlí). Korpus necháme vychladnout na mřížce.
Krém: Ušleháme šlehačky. Umícháme mascarpone s cukrem a nakonec přimícháme šlehačku.
Ganache: Šlehačku dáme do kastrůlku vařit (nechá se jen přejít varem) a přelijeme s ní čokoládu v misce. Necháme v klidu rozpouštět a asi po 15 minutách umícháme vařečkou do hustého krému.
Korpus 2x prořízneme napříč, uděláme mantinely z ganache (abychom zabránili rozmočení marcipánu krémem) a naneseme mascarpone krém. Nahoru jej posázíme malinami a přiklopíme dalším korpusem. Celý dort před potažením obmažeme ganache a potáhneme marcipánem, který pak ozdobíme silikonovou formou (košík) nebo můžeme i vyplétat.
Já jsem barvila technikou airbrush, květy jsou drátkované, jedlé z fondantu. Ale fantazii se meze nekladou Recept je na velikost střední formy (já dělala dvojnásobky do velké formy)