Květinový koš recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

5 vajec
200 g hladké mouky
180 g cukru krupice
5 lžic horké, (ne vřelé) vody
Krém:
2x mascarpone
2x šlehačka
cukr podle chuti
mražené maliny
Ganache:
300 g hořké čokolády
150 g šlehačky 33%
marcipán
drátkované kytky

Postup přípravy receptu

  1. Bílky s polovinou cukru ušleháme zvlášť, ušleháme žloutky s vodou a zbytkem cukru, opatrně stěrkou smícháme dohromady, přidáme prosátou mouku a zlehka ji vmícháme. Dáme do oválné formy (s pečícím papírem) a do předehřáté trouby na 175°C. Pečeme cca 40 minut (zkusíme špejlí). Korpus necháme vychladnout na mřížce.

  2. Krém: Ušleháme šlehačky. Umícháme mascarpone s cukrem a nakonec přimícháme šlehačku.

  3. Ganache: Šlehačku dáme do kastrůlku vařit (nechá se jen přejít varem) a přelijeme s ní čokoládu v misce. Necháme v klidu rozpouštět a asi po 15 minutách umícháme vařečkou do hustého krému.

  4. Korpus 2x prořízneme napříč, uděláme mantinely z ganache (abychom zabránili rozmočení marcipánu krémem) a naneseme mascarpone krém. Nahoru jej posázíme malinami a přiklopíme dalším korpusem. Celý dort před potažením obmažeme ganache a potáhneme marcipánem, který pak ozdobíme silikonovou formou (košík) nebo můžeme i vyplétat.

  5. Já jsem barvila technikou airbrush, květy jsou drátkované, jedlé z fondantu. Ale fantazii se meze nekladou Recept je na velikost střední formy (já dělala dvojnásobky do velké formy)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!