Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 40 g cukru
- 50 g Hery
- 1/2 sklenky mléka (t.j. asi 100 - 150 ml)
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- špetka soli
- 2/3 balíčku sušeného droždí nebo přiměřeně čerstvého
- Náplň:
- 400 g švestek
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru moučky
- 2 lžíce rumu
- 2 - 3 lžíce škrobu (podle hustoty tvarohu)
- citronová šťáva z 1/2 citrónu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- Na povrch:
- 1 vejce
- asi 3 lžíce mandlových lupínků
Postup Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka dáme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek a ostatní přísady a vypracujeme pružné těsto. Necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Já jsem těsto udělala v pekárně, jen jsem o 40 minut zkrátila dobu kynutí.
Vykynuté těsto vyválíme na obdélník 30 x 40 cm. Na těstě si naznačíme třetiny a kraje z obou stran nařežeme na pásky. Do prostřední třetiny navršíme náplň a střídavě ze stran překládáme pásky přes sebe. Hotový pletenec pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
V troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme dozlatova asi 30-40 minut.
Příprava náplně: vejce krátce našleháme s cukry a rumem, přidáme tvaroh, citrónovou kůru i šťávu, dobře promívháme, podle potřeby zahustíme škrobem a nakonec vmícháme nakrájené švestky.