Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
300 g polohrubé mouky
40 g cukru
50 g Hery
1/2 sklenky mléka (t.j. asi 100 - 150 ml)
1 lžíce rumu
1 vejce
špetka soli
2/3 balíčku sušeného droždí nebo přiměřeně čerstvého
Náplň:
400 g švestek
250 g tvarohu
1 vejce
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru moučky
2 lžíce rumu
2 - 3 lžíce škrobu (podle hustoty tvarohu)
citronová šťáva z 1/2 citrónu
citronová kůra z 1/2 citronu
Na povrch:
1 vejce
asi 3 lžíce mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka dáme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek a ostatní přísady a vypracujeme pružné těsto. Necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Já jsem těsto udělala v pekárně, jen jsem o 40 minut zkrátila dobu kynutí.

  3. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník 30 x 40 cm. Na těstě si naznačíme třetiny a kraje z obou stran nařežeme na pásky. Do prostřední třetiny navršíme náplň a střídavě ze stran překládáme pásky přes sebe. Hotový pletenec pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

  4. V troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme dozlatova asi 30-40 minut.

  5. Příprava náplně: vejce krátce našleháme s cukry a rumem, přidáme tvaroh, citrónovou kůru i šťávu, dobře promívháme, podle potřeby zahustíme škrobem a nakonec vmícháme nakrájené švestky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!