Lehké krémy na dort či řezy recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

1)
2 40% šlehačky
2 ztužovače
2 polotučné tvarohy
vanilka
cukr podle chuti
2)
1 šlehačka 40%
1 ztužovač
3 dcl jogurtu
cukr
2,5 dcl ovocné šťávy
1 dkg želatina plátky
3)
2 šlehačky 40%
1 ztužovač
10 dkg hořké čokolády (třeba 70%)
1 dkg plátkové želatiny
2,5 dcl mléka

Postup přípravy receptu

  1. 1) Šlehačky do tuha ušleháme a opatrně vmícháme do oslazeného tvarohu s vanilkou. Můžeme přidat další vůně podle vlastní fantazie např. k jahodám přidávám 2 lžíce nasekané meduňky a z 1/2 limetky šťávu a kůru naškrábanou na tenké vlásky. Vydrží i do druhého dne.

  2. 2) Želatinu necháme nabobtnat v ovocné šťávě a pak ji rozpustíme. Nesmí se vařit. Vmícháme do jogurtu a do toho opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Osladíme, příp. ovoníme podle chuti. Před zdobením, necháme chvíli houstnout v lednici. Pokud chceme bílý krém, nabobtnáme želatinu ve lžíci vody, vlijeme do 2 dcl studeného mléka a dál postupujeme stejně.

  3. 3) V mléce rozpustím čokoládu, nesladím a nechám vychladnout, šlehačky do tuha ušlehám, želatinu nabobtnanou ve vodě rozpustím, vmíchám od studeného mléka s čokoládou a pak opatrně vmíchávám do šlehačky. Čokoládu je možné vynechat a krém ochutit třeba rozpustnou kávou, rozmixovaným ovocem, vaječným koňakem, griotkou ap. Čokoládový krém je tak tuhý, že se dá krájet, používám na pařížský dort.

  4. Na slepování laskonek a pusinek, obyčejné piškoty, ovocné košíčky ap. používám jen ochucenou šlehačku. Vždycky používám 40% a dávám ztužovač, protože pak v lednici vydrží i dva dny a neroztéká se.

  5. Krémy s želatinou je dobré lít na korpus, kolem kterého dáme kruh z dortové formy, který dobře přitiskneme k podložce. Pak vlijeme krém, dáme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. Ráno dort objedeme nožem s kulatou špičkou, odstraníme kruh a dort dozdobíme.

  6. Pokud na želatinu dáváme ještě polevu, necháme jí chvíli zchladnout a raději pracujeme s hustší polevou, než aby se nám krém od horké polevy roztekl a dort ztratil tvar.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!