Lívanečky se švestkovým pudinkem recept

Top Recepty, Sladká jídla

Suroviny na recept

Lívanečky:
500 ml vlažného mléka
necelá kostka droždí
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
cca 350 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice nebo moučkového
olej na smažení
Švestkový pudink:
600 g švestek - vypeckovaných
cukr krupice dle sladkosti švestek
skořice mletá, dle chuti
1 vanilkový pudink
cca 70 ml vody
Dále dle chuti:
měkký tvaroh nebo zakysaná smetana
skořicový cukr nebo skořice
šlehačka atd.

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka s rumem (ve větším hrnci) rozdrobíme droždí, nasypeme cukry, přisypeme mouku a řádně promícháme. necháme stát na teplém místě, pod utěrkou. Po pěti minutách těsto opět dobře promícháme, pěkně ode dna, abychom do něj vmíchali vzduch. Množství mouky záleží na hustotě těsta, mělo by být hustější. Něco mezi palačinkovým a bramborákovým těstem. Necháme cca 40 minut kynout.

  2. Odpeckované švestky dáme do kastrólu, osladíme je, ochutíme skořicí a na mírném plameni podusíme pod poklicí cca 3-5 minut, podle jejich zralosti (kdo nechce kousky, může rozmixovat). Je-li třeba, podlijeme je ze začátku dvěma lžícemi vody či rumu. Do podušených švestek přilijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchaný vanilkový pudink a provaříme dle návodu na obalu. Pak pudink necháme částečně nebo zcela zchladnout.

  3. Vykynuté těsto zlehka promícháme a do pomaštěného lívanečníku nebo pánve, s rozpálenou troškou oleje klademe lžící nebo naběračkou hromádky těsta, které se nám pomalu rozlijí do placiček - lívanečků, které smažíme z obou stran dozlatova.

  4. Hotové lívanečky dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk, potřeme vyšlehaným tvarohem s cukrem, nebo zakysanou smetanou, případně slazeným tvarohem, který jsme zlehčili vyšlehanou šlehačkou, doprostřed nandáme lžičkou kopeček švestkového pudinku a dle chuti posypeme lehce skořicí či skořicovým cukrem.

  5. Výborné jsou jak teplé, tak za teplého počasí i vychladlé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!