Lučinová pěna s likérem a ovocem recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

200 g čerstvého sýru typu lučina pokojové teploty (lépe se pak šlehá)
200 ml vychlazené smetany ke šlehání;používám tučnější, neb mi víc chutná
cca 2 lžíce (nebo i více) prosátého moučkového cukru, nejlépe vanilkového
cca 4 lžičky prosátého kakaového prášku holandského typu
2 a více ks grahamových sušenek (nebo jiných vašich oblíbených, třeba i piškoty)
přiměřené množství vašeho oblíbeného likéru typu Baileys;klidně použijte rum nebo cokoliv, co vám chutná;množství záměrně neuvádím, neb míru alkoholu si každý zvolí sám a je jasné, že pro dospěláky to bude třeba větší “síla”

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si 2 průhledné pohárové misky, whisky sklenky či něco podobného. A taky ruční šlehač se bude hodit

  2. Vyšlehejte ručním šlehačem smetanu s polovinou moučkového cukru a cca 2 lžícemi likéru. Pozor, ať smetanu nepřešleháte na máslo, ale cukr by tomu měl zabránit. To samé udělejte s čerstvým sýrem v o něco větší misce: našlehejte ho spolu s druhou polovinou cukru a kapku likéru. Následně obě našlehané hmoty opatrně spojte dohromady. Nejlépe stěrkou pomalu vmíchejte po dávkách šlehačku do sýrové směsi. Vznikne vám hezky nadýchaná sýrová pěna. Pokud budete chtít vytvořit zajímavou barevnou strukturu vašeho dezertu, tak zhruba 1/3 našlehané sýrovo-šlehačkové dobrůtky odeberte a zlehounka do ní zapracujte prosátý kakaový prášek.

  3. Teď už nezbývá nic jiného než závěrečné plnění sklenic, ve kterých budete dezert podávat. Na dno sklenky rozdrobte sušenku, zakápněte likérem, dejte vrstvu bílé pěny a opatrně se sklenicí klepněte dnem o utěrku na stole. Vrstva pěnové hmoty se krásně rozloží po celé ploše sklenky a díky utěrce sklenici nerozbijete. Na to přijde polovina z celkového objemu kakaové pěny (tu druhou nechte na další sklenici) a navrch ještě závěrečná dávka bílé pěny. Ozdobte vršek dezertu kousky ovoce a pokud se rozšoupnete, tak klidně postrouhejte i kouskem čokolády (nebo ořechů či plátků mandlí).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!