Maková bábovka podle M. D. Rettigové recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 20 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 100 g másla
- Náplň:
- 250 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g mletého máku
- 60 g perníku na strouhání
- moučkový cukr na posypání
Postup Maková bábovka podle M. D. Rettigové
Postup přípravy receptu
-
Smícháme rozdrobené droždí, cukr, polovinu vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Kvásek necháme na teple nakynout. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli a promícháme. Přidáme kvásek, žloutky, zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté, aby neoschlo, na teple kynout přibližně hodinu.
Mléko vlijeme do kastrůlku, přidáme oba druhy cukru a přivedeme k varu. Potom přisypeme mák a krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme nastrouhaný perník, necháme zchladnout.
Těsto zlehka propracujeme a vyválíme obdélník o síle asi 1 cm. Potřeme náplní a z delší strany svineme do rolády. Spojíme ji do kruhu a dáme do vymazané formy.Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 stupních asi 50 minut, pak vyklopíme. Vychladlou bábovku před podáváním pocukrujeme.