Makové kopretiny recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 50 g Hery nebo másla
- 3 lžíce krupicového cukru
- 150-200 ml mléka
- Maková náplň:
- 50 g mletého máku
- 1 lžička cukru krupice
- 150 ml mléka
- skořice
- mletý hřebíček
- 1 lžíce rybízové marmelády nebo meruňkové marmelády
- vejce na potření
Postup Makové kopretiny
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme obě mouky, osolíme, do důlku nadrobíme droždí, zalejeme vlahým mlékem.
Asi za 5 minut, když droždí nakyne, přidáme vejce a rozpuštěný vlahý tuk a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny v teple vykynout.
Dále postupujeme stejně, jako bychom dělali buchty. Já si vykrajuji lžíci kousky těsta, udělám z nich kuličky, ty zploštím, naplním náplní a dobře uzavřu.
Někomu lépe vyhovuje si těsto vyválet a nakrájet čtverečky, které pak plní.
Naplněnou buchtičku si postavíme spojem dolů a válečkem (nebo paličkou na maso či rukou) jí opatrně zploštíme asi na 1 cm a přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem.
Pak jí nařízneme nebo ještě lépe nastřihneme nůžkami téměř až do středu (necháme uprostřed asi tak 1 cm) na jednotlivé dílky.
Pak nakrojené dílky obraťte pomocí špičky nože náplní nahoru (řezná plocha bude na plechu).
Obracejte je vždy v jednom směru kvůli úhlednému vzhledu.
Pak ještě nechte mírně dokynout, potřete vejcem a pečte v předehřáté troubě na 170°C, až zrůžoví.