Makové kopretiny recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

200 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
25 g droždí
1 vejce
50 g Hery nebo másla
3 lžíce krupicového cukru
150-200 ml mléka
Maková náplň:
50 g mletého máku
1 lžička cukru krupice
150 ml mléka
skořice
mletý hřebíček
1 lžíce rybízové marmelády nebo meruňkové marmelády
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme obě mouky, osolíme, do důlku nadrobíme droždí, zalejeme vlahým mlékem.

  2. Asi za 5 minut, když droždí nakyne, přidáme vejce a rozpuštěný vlahý tuk a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny v teple vykynout.

  3. Dále postupujeme stejně, jako bychom dělali buchty. Já si vykrajuji lžíci kousky těsta, udělám z nich kuličky, ty zploštím, naplním náplní a dobře uzavřu.

  4. Někomu lépe vyhovuje si těsto vyválet a nakrájet čtverečky, které pak plní.

  5. Naplněnou buchtičku si postavíme spojem dolů a válečkem (nebo paličkou na maso či rukou) jí opatrně zploštíme asi na 1 cm a přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem.

  6. Pak jí nařízneme nebo ještě lépe nastřihneme nůžkami téměř až do středu (necháme uprostřed asi tak 1 cm) na jednotlivé dílky.

  7. Pak nakrojené dílky obraťte pomocí špičky nože náplní nahoru (řezná plocha bude na plechu).

  8. Obracejte je vždy v jednom směru kvůli úhlednému vzhledu.

  9. Pak ještě nechte mírně dokynout, potřete vejcem a pečte v předehřáté troubě na 170°C, až zrůžoví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!