Makový závin z kynutého cuketového těsta recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

400 g polohrubé mouky
150 g cukety
2 žloutky
2 lžíce cukru
100 ml smetany ke šlehání
cca 100 ml mléka
50 ml oleje
40 g droždí
sůl
citronová kůra
vejce na potření
---
200 g máku
150 ml mléka
1-2 lžíce povidel
2 lžíce strouhaného perníku
cukr
skořice
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve nastrouháme oloupanou cuketu na jemno. Lehce ji osolíme, necháme 15 minut vypotit. Poté ji pořádně vymačkáme, nejlépe v utěrce.

  2. Do vlahého mléka přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cuketu, všechny zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto.

  3. Necháme těsto kynout pod utěrkou, cca hodinku. Mezitím dáme vařit mléko, přidáme mák, cukr a zbytek surovin. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme cca 8- 10 minut do změknutí.

  4. Vykynuté těsto rozválíme na plát, potřeme mákem a srolujeme. Můžeme udělat jeden velký závin nebo dva menší. Spoj závinu musí být dole (aby se při kynutí a následném pečení nerozvíral).

  5. Závin necháme ještě cca 10-15 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 st. asi 35-45 minut do zlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!