Marcipánový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- těsto:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 3 lžíce kakaa
- necelých 200 g hladké mouky
- 5 lžic oleje
- krém:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 30 g hladké mouky
- 100 g hořké čokolády
- marcipán:
- 1 krabice sušeného mléka (400 g)
- 1 plechovka salka (397 g)
- 0,5 - 1 dcl vody
- 1 lžička mandlového aroma
- trochu oleje
- moučkový cukr podle potřeby
Postup Marcipánový dort
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou (mouka s kakaem musí mít dohromady 200 g) a promícháme.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem.
Těsto nalijeme do formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Necháme vychladnout.
Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme silnou vrstvu čokoládového krému a přiklopíme horním plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch.
Dáme ztuhnout do ledničky. Potřeby na marcipán smícháme. Z marcipánu vykrojíme požadovaný tvar (je dobré udělat si papírovou šablonu), kterým překryjeme povrch dortu.