Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku) recept
Top Recepty, LuštěninySuroviny na recept
- 300 g půleného žlutého hrachu
- 200 g rýže
- 3 lžíce oleje
- 1,5 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- 1 rajče
- 1 lžička kurkumy
- zelené chilli papričky podle chuti
- sůl
- 1 lžička Garam masala
- několik kari lístků
- čerstvý koriandr
Postup Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)
Postup přípravy receptu
-
Hrách namočíme, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchneme.
V hlubším hrnci rozehřejeme olej, vhodíme do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékáme asi minutu, až začne koření vonět a praskat.
Přidáme drobně nakrájené rajče a za stálého míchání necháme změknout a téměř rozvařit.
Poté přidáme kurkumu, zelené chili papričky (a případně kari lístky) a ještě minutu opékáme.
Přisypeme hrách a rýži a zalijeme 2.5 hrnky vody. Osolíme.
Za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí vzniklou omáčku, hrách změkne.
Na závěr můžeme vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.