Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

250 g polohrubé mouky
1 čajová lžička sody nebo 1/2 prášku do pečiva
3 vejce
70 g másla
100 g sušených brusinek
50 g hnědého třtinového cukru
100 ml tekutého medu
1 čajová lžička strouhané citrónové kůry
1 čajová lžička perníkového koření
1 čajová lžička mleté skořice
60 g nasekaných oříšků
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
300 g oloupané a nastrouhané dýně nebo mrkve
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
rum nebo rumová tresť
400 g švestek
čokoláda na vaření nebo čokoládová domácí poleva

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vložíme změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem našleháme do pěny. Dýni zbavíme slupky a nahrubo nastrouháme.

  2. Do této žloutkové tekuté směsi vmícháme tekutý med. Přisypeme omytou a nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, nahrubo nastrouhanou dýni, brusinky a oříšky rozdrcené na malé kousky.

  3. Přidáme také další mouku se sodou a vše vymícháme do hladkého těsta. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků a 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy.

  4. Tuhý sníh nakonec opatrně a zlehka zamícháme do připraveného těsta. Těstem naplníme plech (formu) vymazaný máslem a vysypaný moukou.

  5. Švestky omyjeme, pokrájíme na osminky, pokapeme rumem a poklademe na povrch těsta a dáme péci do předehřáté trouby na cca 45 minut. Jestli je těsto upečené, zjistíme propíchnutím špejlí. Pokud se těsto nelepí, je již upečeno.

  6. Po upečení necháme moučník vychladnout, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme nastrouhanou čokoládou, ovocem a šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!