Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 250 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička sody nebo 1/2 prášku do pečiva
- 3 vejce
- 70 g másla
- 100 g sušených brusinek
- 50 g hnědého třtinového cukru
- 100 ml tekutého medu
- 1 čajová lžička strouhané citrónové kůry
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 60 g nasekaných oříšků
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 300 g oloupané a nastrouhané dýně nebo mrkve
- tuk na vymazání plechu
- mouka na vysypání plechu
- rum nebo rumová tresť
- 400 g švestek
- čokoláda na vaření nebo čokoládová domácí poleva
Postup Medovo-perníkové kostky s dýní a švestkami
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vložíme změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem našleháme do pěny. Dýni zbavíme slupky a nahrubo nastrouháme.
Do této žloutkové tekuté směsi vmícháme tekutý med. Přisypeme omytou a nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, nahrubo nastrouhanou dýni, brusinky a oříšky rozdrcené na malé kousky.
Přidáme také další mouku se sodou a vše vymícháme do hladkého těsta. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků a 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy.
Tuhý sníh nakonec opatrně a zlehka zamícháme do připraveného těsta. Těstem naplníme plech (formu) vymazaný máslem a vysypaný moukou.
Švestky omyjeme, pokrájíme na osminky, pokapeme rumem a poklademe na povrch těsta a dáme péci do předehřáté trouby na cca 45 minut. Jestli je těsto upečené, zjistíme propíchnutím špejlí. Pokud se těsto nelepí, je již upečeno.
Po upečení necháme moučník vychladnout, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme nastrouhanou čokoládou, ovocem a šlehačkou.