Morek - surovina k dalšímu použití recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

Morkové (hovězí) kosti

Postup přípravy receptu

  1. Nařezané kosti očistíme od případných štěpin a opláchneme.

  2. Kosti dáme asi na 30 minut do trouby (80°C) nebo na 3 minuty do MW (na střední výkon) a morek pak vyklepneme, nebo vytěžíme lžičkou.

  3. Morek následně použijeme, jak kuchařské zákony kážou nám… Poznámka: Morek je u nás zatím nedoceněná surovina… Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy. Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s oboustranným“ norkem. Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto) Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové foie gras“ Vyvařené osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!