Nakládaný Jablečník recept

Top Recepty, Zavařeniny

Suroviny na recept

Jablka 5 kg (padané,natlučené,nenahnilé)
cukr 1 kg
hřebíček 10 ks

Postup přípravy receptu

  1. Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme.

  2. Poté je nastrouháme na hrubším struhadle (slzičkovém) tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se nám do jablečníku nedostanou jadérka.

  3. Poté nastrouhaná jablka promícháme s cukrem a tlučeným hřebíčkem a přendáme je do kameninové nebo porcelánové nádoby, kde je necháme v chladnu do druhého dne uležet (24 hodin).

  4. Druhý den jablka přendáme do hrnce a pomalu vaříme tak dlouho, až nám jablka zesklovatí.

  5. Hotová jablka přendáme do skleniček, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut na 80°C. Jablečník se používá jako plňka do koláčů, pomazánka na chléb, na vdolky, nebo jen tak na mlsnou (do jogurtu..).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!