Ostružinový koláč s mandlemi recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
2 lžíce hnědého cukru
2 žloutky
1 sáček sušeného droždí Dr.Oetker (7 g)
špetka soli
cca 2,5 dcl vlažného mléka
cca 1 dcl oleje
15 dkg tvrdého tvarohu
zakysaná smetana malá
hnědý cukr
pudink vanilkový (prášek)
hrst sekaných mandlí
ostružiny
cca 10 dkg hrubé mouky
10 dkg másla
10 dkg hnědého cukru
2 hrsti ovesných vloček
2 hrsti sekaných mandlí
(asi 10 čokoládou plněných dvoubarevných trubiček)

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky rozmícháte sůl, sušené droždí, cukr, přidáte žloutky, mléko, trochu promícháte, nakonec přidejte olej a vymíchejte klasické kynuté těsto. Můžete samozřejmě i jiné, které máte osvědčené.

  2. Na teple přikryté necháte vykynout - přiznávám, že když netopím, dávám v nekovové míse zabalené do utěrky do MW, na nejnižší stupeň na cca 2-3 minuty, jen aby se trochu zahřálo.

  3. Mezitím, než těsto vykyne, si připravte drobenku z másla, hrubé mouky a hnědého cukru, měla by mít konzistenci vlhkého písku. Pak do ní vmíchejte ovesné vločky, sekané mandle a lehce zamíchejte rozlámané trubičky.

  4. Vykynuté těsto rozválíte či vymačkáte na velký plech a potřete směsí z nahrubo nastrouhaného tvrdého tvarohu, zakysanky, pudinkového prášku, mandlí a hnědého cukru.

  5. Pokud použijete jako já ostružiny, cukru se nebojte, jsou dost kyselé a než důkladně zesládnou, stačí upadnout do trávy.

  6. Tvaroh pokryjte ostružinami a posypte hustě drobenkou. V horkovzdušné troubě předehřáté na cca 160°C bude do dvaceti minut hotový.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!