Ovocný koláč s vanilkovou polevou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 4 vejce
- asi 400g drobného ovoce
- Poleva:
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100-150 g cukru
Postup Ovocný koláč s vanilkovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustší puding. Cukru použijeme jak máme rádi nebo podle kyselosti ovoce.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme nejdřív cukr, pak žloutky, mouku a na konec vmícháme zchladlé rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy nebo menšího plechu, uhladíme a poklademe ovocem (ostružiny, borůvky, rybíz, jahody).
Na ovoce opatrně rozetřeme uvařený puding (já použila vanilmix: 100g vanilmixu na 300ml vody, ale bylo to málo).
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 30 minut. Koláč krájíme až po úplném vychladnutí (kvůli pudinku).