Patrový čokoládový dort s marcipánovými květy recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Korpus:(30cm)
10 vajec
300 g cukru písek
10 lžic oleje
špetka soli
60 g kakaa
240 g hladké mouky
Korpus:(25cm)
5 vajec
15 g cukru písek
5 lžic oleje
špetka soli
30 g kakaa
120 g hladké mouky
krém:
500 ml vody
10 lžic polohrubé mouky
250 g másla
cukr moučka podle chuti
3 lžíce kakaa
čokopoleva základní:
100 g čokolády na vaření
125 g Omega Iva (ztužený tuk)
125 g másla
4 lžíce kakaa
mleté ořechy
broskvová marmeláda
5 banánů
750 ml pařížská šlehačka
3x ztužovač Smet-fix
falešná marcipánová hmota
stříbrné cukrové perličky
kousek zlaté mašle

Postup přípravy receptu

  1. Na korpusy ušleháme dotuha sníh se špetkou soli a cukrem, všleháme postupně olej a žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (podrobněji odkaz viz odkaz v poznámce).

  2. Pečeme 40min. v předehřáté troubě na 150°C.

  3. Na krém smícháme mouku s vodou, svaříme na hustou kaši, necháme vychladnout.

  4. Změklé máslo ušleháme s cukrem, postupně všeháme moučnou kaši, cca 1/3 světlého krému odebereme, do zbytku všleháme kakao.

  5. Ušleháme pařížskou šlehačku se ztužovači.

  6. Na polevu necháme ve vodní lázni rozpustit tuk s máslem a čokoládou a vmícháme prosáté kakao, udržujeme v teplé lázni, v případě potřeby opět prohřejeme.

  7. Korpusy necháme vychladnout, poté dvakrát prořízneme.

  8. První plát potřeme marmeládou a kakaovým krémem, přiklopíme prostřední plát, opět potřeme marmeládou, na ni dáme vrstvu pařížské šlehačky, poklademe podélně rozkrojenými banány, přiklopíme posledním plátem.

  9. Celý korpus pomažeme tenkou vrstvou kakaového krému i na bokách a dáme ztuhnout na 1hod. do lednice.

  10. Poté obalíme boky korpusů mletými ořechy, vršky korpusů potřeme vrstvou polevy, na ztuhlou vrstvu dáme další tenkou vrstvu již tuhnoucí polevy a nožem od středu zvrásníme do stran.

  11. Do tuhnoucí polevy usadíme kaly a růže z marcipánové hmoty, poprášené zlatou práškovou barvou a zlatou mašli.

  12. Necháme ztuhnout.

  13. Okraje dortu ozdobíme světlám krémem a cukrářskámi perlami.

  14. Pozor u spodního korpusu na umístění květů, aby nezasahovaly do prostoru pro zapíchnutí nohou horního plata.

  15. Oba hotové korpusy opatrně přemístíme na podnosy, vyměříme si umístění noh podstavce patra a do polevy vyhloubíme otvor, zapíchneme nohy, na které umístíme podnos s menším korpusem.

  16. Kolem obou korpusů nastříkáme pro začištění opět světlý krém.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!