Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

2 ks krátkých masitých hovězích žeber (ta moje vážila 1,2 kg)
2 větší šalotky
1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
1 bobkový list
70 g rajského protlaku
20 g třtinového cukru
20 g hladké mouky
špetka pálivé papriky
100 – 120 g celeru
2 oškrábané mrkve
1 větvičku rozmarýnu
2 větvičky tymiánu
2 dl červeného suchého vína (měla jsem Tarapacu)
½ l černého piva (Kozel)
2 ks jarní cibulky na dozdobení
sůl
mletý černý pepř
100 ml vývaru na podlévání (může být i více v případě potřeby dalšího podlévání)
2 polévkové lžíce přepuštěného másla (lze použít i sádlo)
prostorný pekáč

Postup přípravy receptu

  1. Oškrábaný celer nakrájíme na hrubé kostky, mrkve překrojíme na půl a z každé části uděláme podélné čtvrtiny. Šalotky překrojíme podélně na čtvrtiny. Česnek rozetřeme se solí na pastu. Pivo otevřeme a víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. Hovězí žebra omyjeme studenou vodou a osušíme papírkovými utěrkami. Ze všech stran je nasolíme a opepříme. Posypeme je nasekanými jehličkami rozmarýnu a lístky tymiánu. Stonky obou bylinek nevyhazujeme, přidáme je později do pekáče k omáčkovému základu.

  2. Pekáč postavíme na tepelný zdroj, přidáme přepuštěné máslo nebo sádlo a začneme zahřívat. Do rozpáleného tuku vložíme hovězí žebra a opečeme je ze všech stran. Pak je přendáme na talíř a do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a odrhnuté větvičky bylinek. Zeleninu restujeme za občasného promíchávání dozlatova. Trvá to cca 10 minut. Na poslední 2 minuty přidáme česnekovou pastu. Nyní troubu zapneme na 200 °C.

  3. Do osmažené zeleniny nasypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Po 2 minutách přimícháme rajský protlak a omáčkový základ dobře promícháme a 2 minuty zasmažíme. Nyní vše zasypeme připravenou hladkou moukou a za stálého promíchávání smažíme asi 1 minutu. Do pekáče vhodíme přelomený bobkový list a omáčkový základ zalijeme vínem a vývarem. Necháme lehce společně prohřát. Jako poslední do omáčky nalijeme připravený ½ l piva. Do omáčky vložíme opečená hovězí žebra a celá je polijeme připravenou omáčkou.

  4. Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme, za občasného promíchání omáčky a přelití masa, další 2 – 2,5 hodiny. Maso musí být měkké. Před podáváním omáčku ochutnáme a případně dosolíme a ochutíme mletým pepřem

  5. Omáčka má neskutečně tmavou barvu a chuť je nepopsatelně lahodná. Upečená žebra podáváme rozkrájená na jednotlivé porce, bohatě zasypaná nakrájenou jarní cibulkou. Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb, šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!