Piškotové chlebíčky se šlehačkou a ovocem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 3 vejce
- špetka soli do sněhu
- 70 g krupicového cukru
- 90 g hladké mouky
- 2 větší špetky prášku do pečiva
- špetka citronové kůry - možno vynechat
- trochu másla nebo jiného tuku na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
- Na povrch:
- 250 - 350 ml Ramy krémové ke šlehání 19% v lahvičce nebo klasické smetany ke šlehání
- 1-2 lžíce javorového sirupu nebo jen moučkový cukr
- různé druhy ovoce, čerstvé nebo z kompotu
- máta nebo meduňka na dozdobení
Postup Piškotové chlebíčky se šlehačkou a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Formu na srnčí hřbet o velikosti cca 30 x11 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Žloutky šleháme s krupicovým cukrem a špetkou citronové kůry do husté bělavé pěny. Obě hmoty lehce spojíme dohromady a po částech opět lehce vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 22 minut. Zkoušíme špejlí. Chlebíček necháme chvíli ve formě, pak ho vyklopíme a necháme zchladnout.
Ramu vyšleháme do husté pěny a nakonec do ní zašleháme trochu vychlazeného javorového sirupu. Lze dosladit i moučkovým cukrem. Připravíme si ovoce.
Chlebíček nakrájíme na řezy, dozdobíme povrch dle své fantazie v množství dle chuti a podáváme. Buď samostatně jako chlebíčky, na porci dávám dva kusy. Nebo pak naaranžujeme dva řezy na sebe. Konzumujeme moučníkovou vidličkou.