Pistáciový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g mletých či najemno nasekaných nesolených pistácií
- 80 g cukru krupice
- 1 skořicový cukr
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička kypřícího prášku
- Náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 zakysaná smetana
- 100 ml mléka
- 100 g cukru moučka
- 2 vanilkové cukry
- 1 sáček pistáciového pudinku
- jahody (borůvky, broskve...)
- pistáciová čokoláda na ozdobu (není nutná)
Postup Pistáciový koláč
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto si smícháme a dobře promneme prsty - vznikne nám drobenka.
Asi 3/4 drobenky nasypeme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a dobře udusáme a vmačkáme tak, aby nám vznikly okraje asi 1,5 cm vysoké.
Smícháme všechny přísady na náplň a polovinu jí nalijeme na těsto.
Poklademe rovnoměrně ovocem a zalijeme zbytkem náplně.
Posypeme zbylou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme cca 45 minut. Upečený koláč by se ve středu neměl rosolovitě třást.
Ihned po vyndání z trouby koláč posypeme nastrouhanou pistáciovou čokoládou (není nutné). Koláč necháme dobře vychladit, nejlépe v lednici, kde ho i uchováváme do jeho snězení - což nebude dlouho trvat.:-)