Plecko na slanině a rozmarýnu recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

400 g vepřového plecka
200 g slaniny vcelku
2 cibule
1 mrkev
4 stroužky česneku
horký vývar
mléko
100 ml smetany ke šlehání
2-3 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
1 lžička cukru
2 větvičky rozmarýnu

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou. Slaninu nakrájíme na větší kostky a asi 5 minut ji opékáme v kastrolu. Mezitím nasekáme cibuli nadrobno, přidáme na slaninu a společně asi 15 minut restujeme.

  2. Přidáme maso, opečeme ze všech stran dohněda a zalijeme malým množstvím vývaru. Přidáme prolisovaný česnek a větvičky rozmarýnu a za občasného zamíchání a podlévání dusíme pod pokličkou doměkka.

  3. Z kastrolu vyjmeme pevný obsah a udržujeme teplé. Šťávu vysmahneme na tuk, zasypeme moukou a prosmažíme.

  4. Poté zalijeme horkým vývarem a mlékem (celkem asi půl litru tekutiny). Uvedeme k varu, přidáme kolečka mrkve, cukr, vrátíme maso a slaninu a na velmi mírné teplotě prováříme dvacet minut. Dochutíme solí, pepřem a případně sušeným česnekem. Nakonec omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!