Podmáslové hvězdy s kuřecí náplní recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

HVĚZDY:
400 g mouka hladká
50 g špaldová mouka
21 g droždí (1/2 kostky)
150 ml podmáslí
voda 150 ml + 50 ml dle hustoty těsta
1 polévková lžíce olivového oleje
2 PL soli
1/2 lžičky cukru
vejce na potření
sezamová semínka na posyp (i jiná)
NÁPLŇ:
500 g kuřecích prs
2-3 lžičky grilovacího koření (nebo jiné)
bylinky
1 lžíce oleje
sůl
Salátové listy na obložení
rajčata
DRESINK:
200 g zakysané smetany
sůl
2 stroužky česneku
kečup
5 listů bazalky

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce si rozmícháme část vody se lžící hladké mouky, špetkou cukru a droždím. Misku překryjeme ubrouskem a necháme vzejít kvásek.

  2. Do velké mísy si prosyjeme mouku, uděláme do ní důlek a tam přidáme podmáslí,vodu, sůl, cukr, oliv. olej. Nakonec přidáme vzešlý kvásek.

  3. Hnětačem (vařečkou) si ze surovin vypracujeme hustší, hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 - 45 minut kynout. Těsto lze zadělat i v domácí pekárně - nejdříve tekuté, pak sypké suroviny a nakonec droždí.

  4. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na tenké nudličky, které dáme do misky a smícháme s olejem, kořením a solí.

  5. Vykynuté těsto si dáme na vál, kde ho rozdělíme a na 12 stejně velkých kousků (po 60 g). Z každého kousku si uděláme malý bochánek, které pak necháme pár minut kynout.

  6. Lehce nakynuté bohánky zploštíme dlaní (malým prkénkem) a přendáme je na plech s pečícím papírem. Nebojíme se bochánky zmáčknout až do tenka a trošku povytáhnout okraje, protože těsto dalším kynutím dost nabyde. Tak aby byly bochánky spíš do šířky, než do výšky.

  7. Okraje bochánků na několika místech nařízneme až na papír a lehce je od sebe oddělíme (zapoměla jsem je oddělit). Nakrojené bochánky přikryjeme ubrouskem a necháme je ještě asi 10 minut kynout.

  8. Troubu si rozpálíme na 200°C, vykynuté bochánky si potřeme rozšlehaným vejce, posypeme semínky a dáme péct na 10 - 15 minut do zlatavé barvy.

  9. Během pečení si rozpálíme pánev s troškou oleje, vsypeme maso a na prudkém ohni ho opékáme do zlatova. Do hotového maso vsypeme bylinky, vše dáme do misky a uložíme do tepla.

  10. Na dresink si umícháme zakysanku se solí, rozetřeným česnekem a nakrájenou bazalkou.

  11. Upečené a vychladlé housky si rozkrojíme na poloviny (nedokrajujeme až do konce).

  12. Do housky si vložíme pár plátků rajčat, list omytého salátu, na něj nandáme hotovou směs, zakapeme trochou dresinku a můžeme podávat. Já jsem na stůl připravila hotové suroviny a každý si připravil hvězdu s vlastní náplní (menším dětem chutnal místo dresinku kečup).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!