Pohankové rizoto se žampiony a špenátem na víně recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- cca 200 g pohanky kroupy
- olivový olej
- pórek
- 3 stroužky česneku
- 200 g žampionů
- 2 dl bílého vína
- 200 g špenátu
- sůl
- mletý kmín
- tvrdý sýr na posypání
Postup Pohankové rizoto se žampiony a špenátem na víně
Postup přípravy receptu
-
Pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek nadrobno a žampiony na čtvrtky.
Pohanku vsypeme do hrnce a zalijeme dvojnásobkem vody. Přivedeme k varu, odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut stát.
Mezitím na pánvičce rozpálíme olej, zprudka na něm orestujeme pórek, přidáme česnek a necháme zavonět. Přisypeme žampiony, promícháme a necháme cca minutu restovat (aby se nezačaly připalovat). Podlijeme bílým vínem a necháme odpařit.
Když je víno téměř vypařené, přidáme špenát, promícháme a chvilku podusíme, než zavadne.
Osolíme a okmínujeme podle chuti.
Přidáme pohanku, která mezitím nabobtnala, pořádně promícháme a podle potřeby ještě můžeme dosolit.
Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a podáváme s kysaným zelím, sterilovanými okurkami nebo kvašáky.