Pohankový knedlík podle mojí maminky recept

Top Recepty, Přílohy

Suroviny na recept

180 g veky
2 vejce
80 g slaniny nebo uzeného
3 lžíce polohrubé mouky
30 g másla
5 lžic vařené pohanky
1 lžíce nasekané petrželky
50 ml mléka na navlhčení veky

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku propereme ve studené vodě. Nalijeme na ni horkou vodu, promícháme a scedíme ji, to ještě uděláme jednou. Pohanka zvětší svůj objem. Dáme vařit dva objemové díly vody k množství pohanky, když se voda vaří osolíme ji a nalijeme ji na pohanku. Vaříme asi 20 minut pomalým varem.

  2. Do mísy dáme veku pokrájenou na kostičky, navlhčíme mlékem, přidáme nasekanou petrželku, žloutky vyšlehané se změklým máslem, pokrájenou slaninu, pohanku, polohrubou mouku a sůl. Promícháme a lehce vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků (podle potřeby přidáme trochu mouky).

  3. Potřeme alobal silně tukem a posypeme moukou nebo strouhankou (formu na biskupský chlebíček), dáme těsto, které posypeme strouhankou a vytvarujeme šišku knedlíku. Alobal pevně přitiskneme ke knedlíku a zaděláme. Dáme pro jistotu ještě do jednoho kousku, aby do něj nezateklo. Do pekáčku dáme horkou vodu a vaříme ve vodní lázni v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 35 minut. Nejdříve alobal nahoře otevřeme a necháme trochu vystydnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!