Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

4 silnější plátky vepřové krkovice bez kosti(pro kostihryzce klidně s kostí)
čerstvě drcený pepř
sůl (pepř lze nahradit pepřovým kořením od Kotanyi)
menší svazek rozmarýnu
3 lžíce oleje nebo sádla
2 cibule nejlépe červené (měla jsem růžovou)
1 kg bílého hlávkového zelí
2 červená jablka
400 ml bílého suchého vína
4 lžíce pomerančového džemu
5 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce bílého vinného octa či citronové šťávy
2 lžíce krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily.

  2. Potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. Nesolíme. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.

  3. V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí.

  4. Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, nakrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců.

  5. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě.

  6. Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut.

  7. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme asi tak dalších 6 minutek.

  8. Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme deci vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso.

  9. Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150°C (horkovzduch). Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!