Pomerančové sušenky recept

Top Recepty, Cukroví

Suroviny na recept

250 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
250 g másla
2 lžíce pomerančové kůry
4 lžíce pomerančové šťávy
3 žloutky
1/4 lžičky kypřícího prášku
Náplň:
domácí pomerančová marmeláda:
2 červené grepy
1 citron
1,7 kg pomerančů
50 ml rumu
500 g želírovacího cukru 2:1

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a měkké máslo. Propracujeme těsto a necháme v lednici hodinu odležet. Pak vyválíme plát a vykrajujeme větší kolečka, která klademe na plech s pečícím papírem.

  2. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 st. dozlatova. Necháme vychladnout a slepíme domácí pomerančovou marmeládou.

  3. Marmeláda: Z grepů, pomerančů a citronu vymačkáme šťávu, mělo by ji být 1 kg. Ze dvou dobře teplou vodou omytých pomerančů, pomocí škrabky na citrusovou kůru, naškrábeme (bez bílé části) kůru na tenké nudličky a přidáme je do šťávy. Promícháme s želírovacím cukrem a uvaříme. Během vaření sbíráme pěnu a vaříme minimálně 5 minut. Kápneme trochu na talířek a zkusíme jak želíruje. (Pokud je marmeláda stále řídká, přidáme lžičku kyseliny citronové.) Nakonec vmícháme rum. Naplníme skleničky a ihned uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a po pěti minutách obrátíme zpět.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!