Potahovací hmota recept

Top Recepty, Zdobení

Suroviny na recept

450 g bílých marshmallow bonbonů
4 lžíce vody
900 g přesátého cukru moučka
cca 100 g ztuženého rostlinného tuku (IVA)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dejte bonbony marshmallow a přidejte vodu. Jsou dva způsoby, jak se marshmallow dá rozpustit: 1. ve vodní lázni, 2. v mikrovlnné troubě.

  2. Pokud zvolíte mikrovlnnou troubu, tak ji nastavte na 30 sekund. Po zapípání marshmallow zamíchejte a vraťte zpět na dalších 30 sekund. Opakujte, dokud všechny bonbony nesou rozpuštěné. POZOR - velmi horké.

  3. Pokud máte v plánu to dělat z celé dávky, tak doporučuji vodní lázeň. Těch bonbónů je opravdu docela dost (objemově).

  4. Jakmile je marshmallow docela rozpuštěné, přisypte k němu cca 3/4 cukru a zpracujte ručním šlehačem s hnětacími nástavci.

  5. Až se vám podaří zapracovat většinu z těch 3/4, tak si řádně namažte ruce IVOU - dlaně, hřbet, i mezi prsty a i místo, kde hmotu hodláte zpracovávat (např. kuchyňskou linku). Je to proto, že hmota v této fázi je velmi, velmi lepkavá.

  6. Vyklopte hmotu na promaštěnou desku a začněte propracovávat ručně a zapracovávat zbylou třetinu cukru.

  7. Pravidelně si řádně promazávejte ruce. Ten tuk dá hmotě vláčnost a lepší zpracovatelnost a neovlivní chuť.

  8. Zapracujte veškerý cukr a veškerý tuk. Hmota má být krásně vláčná a sametová na dotek. Pokud se při natáhnutí lehce trhá, tak je moc suchá a zapracujte do ní trochu vody (přidávejte po kapkách).

  9. Je lepší ji nechat přes noc odpočinout, ale dá se výborně použít ihned po udělání.

  10. Používám bílé marshmallow, protože hmota zůstane krásně bílá a dá se různě barvit.

  11. Uchovávejte řádně zabalené ve fólii a v sáčku - pokud možno vakuově - a ne moc na světle. Vydrží až 3 měsíce.

  12. Před použitím hmotu propracujte. Pokud se zdá tuhá, tak ji dejte na chviličku do mikrovlnky povolit. 5-10 sekund stačí. Pozor, může být uprostřed velmi horká (pokud rozehříváte malé množství). Válejte na pocukrované ploše.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!