Pouťový králík recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 1 domácí králík
- králičí játra
- domácí uzený bůček
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 15 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- 2 větvičky rozmarýnu
- 4 větvičky tymiánu
- sůl
- mletý bílý pepř
- petrželka
- 1 vajíčko
- muškátový oříšek
- lžíce strouhanky
- slunečnicový olej
Postup Pouťový králík
Postup přípravy receptu
-
Králíka naporcujeme (nejdříve odkrojíme slabiny na kapsu-viz foto), část bůčku nakrájíme na hranolky, část na kostičky, králíka prošpikujeme, opepříme a nasolíme. Do pekáče nalijeme trošku oleje, přidáme na céčka nakrájenou větší cibuli, vložíme naporcovaného králíka, zbytek uzeného bůčku, kapsu, proložíme na plátky nakrájeným česnekem, novým kořením, bobkovými listy, tymiánem, rozmarýnem, podlijeme troškou (1 dcl) vody, přikryjeme víkem a vložíme do rozpálené trouby na 200°C. Po půlhodině stáhneme teplotu na 120°C a za občasného podlévání a polévání pečeme do změknutí cca 2 hodiny (1/2 hodiny před dokončení odkryjeme a dopékáme na kůrčičku).
Slabinu sešijeme a necháme otvor pro naplnění. Játra naškrábeme nebo rozmělníme v drtiči, přidáme vajíčko, na kostičky nakrájený bůček (já jsem přidal i nakrájené plíčky), jemně nakrájenou petrželku, sůl, bílý pepř, nastrouháme špetku muškátového oříšku, promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, naplníme kapsu ze ¾ aby nám kapsa nepraskla, kapsu došijeme, restujeme z obou stran v trošce oleje a přidáme do pekáče.
Podáváme se šťouchanými brambory, které promícháme s nasekanou petrželkou a dorůžova osmaženou cibulkou, s kostkami uzeného bůčku.