Pouťový králík recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

1 domácí králík
králičí játra
domácí uzený bůček
2 cibule
6 stroužků česneku
15 kuliček nového koření
5 bobkových listů
2 větvičky rozmarýnu
4 větvičky tymiánu
sůl
mletý bílý pepř
petrželka
1 vajíčko
muškátový oříšek
lžíce strouhanky
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Králíka naporcujeme (nejdříve odkrojíme slabiny na kapsu-viz foto), část bůčku nakrájíme na hranolky, část na kostičky, králíka prošpikujeme, opepříme a nasolíme. Do pekáče nalijeme trošku oleje, přidáme na céčka nakrájenou větší cibuli, vložíme naporcovaného králíka, zbytek uzeného bůčku, kapsu, proložíme na plátky nakrájeným česnekem, novým kořením, bobkovými listy, tymiánem, rozmarýnem, podlijeme troškou (1 dcl) vody, přikryjeme víkem a vložíme do rozpálené trouby na 200°C. Po půlhodině stáhneme teplotu na 120°C a za občasného podlévání a polévání pečeme do změknutí cca 2 hodiny (1/2 hodiny před dokončení odkryjeme a dopékáme na kůrčičku).

  2. Slabinu sešijeme a necháme otvor pro naplnění. Játra naškrábeme nebo rozmělníme v drtiči, přidáme vajíčko, na kostičky nakrájený bůček (já jsem přidal i nakrájené plíčky), jemně nakrájenou petrželku, sůl, bílý pepř, nastrouháme špetku muškátového oříšku, promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou, naplníme kapsu ze ¾ aby nám kapsa nepraskla, kapsu došijeme, restujeme z obou stran v trošce oleje a přidáme do pekáče.

  3. Podáváme se šťouchanými brambory, které promícháme s nasekanou petrželkou a dorůžova osmaženou cibulkou, s kostkami uzeného bůčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!