Pravý poctivý valašský frgál recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru
125 g sádla
2 žloutky
citronová kůra
Kvásek:
2 lžíce cukru krupice
kostka droždí (pokojová teplota!)
250 ml teplého mléka(na kvásek stačí trocha, zbytek do těsta)
Náplně - pamatujte, že musí být jednou takové množství, než těsta
maková nádivka na dva koláče:
200 g mletého máku
1/2 vanilkového cukru
1 lžíce povidel
1 lžíce rumu
krupicový cukr podle chuti
200 ml mléka
špetka skořice
tvarohová nádivka na dva koláče:
2 měkké tvarohy v alobalu 500g
2 žloutky
1 vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti
1 vanilkový pudink
případně mléko na zředění
rozinky nebo drobné ovoce(borůvky, ostružiny..)- kdo má rád
povidla švestková na dva koláče:
400g povidel
1-2 lžíce rumu
dle uvážení na zhoustnutí trochu nastrouhaného perníku
žmolenka - hodně žmolenky:)
160 g hladké(polohrubé) mouky (zda raději křupavější)
100 g krupicového cukru (80-90g)
100 g másla
na pokropení po vytažení z trouby:
125 g másla
80 g rumu(ať to voní)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto - buď vše vložíme do DP nebo pěkně ručně: uděláme kvásek z droždí, pár lžic cukru, trochu teplého mléka a cca čtvrtinu mouky.

  2. Potom na kvásek přidáme zbylé suroviny (cukr, zbytek mouky, povolené máslo nakrájené na kostičky, žloutky, trochu soli a citr.kůru (ja dala i pomerančovou).

  3. Uhněteme hladké vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko.

  4. Těsto přikryjeme fólií a necháme 20 minut kynout, pak ho prohněteme. Necháme odpočívat zase 20 minut a poté prohněteme,a zase necháme kynout.

  5. Těsto rozdělíme na 4 díly (= 4 koláče).

  6. Nachystáme si papír na pečení (podložka na pečení je lepší:-D!) a z prvního dílu se pokusíme vyválet kulatý tvar.Na těsto položíme kulatou formu na pečení dortu. Mám velikou 26 cm, tak jsem to dělala o něco větší cca 2 cm od formy. Ořežeme nějak do tvaru a uděláme okraje.

  7. Plníme libovolnou nádivkou (hodně), sypeme drobenkou a pečeme v rozpálené troubě (dle moji max.) 20 minut na 180 st., ihned po vytažení hojně kropíme rozpuštěným máslem s rumem a potřeme hlavně okraje:).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!