Pražské koláče recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

1/2 kg hladké mouky
špetka soli
10 dkg cukru
2 žloutky
1/4 l mléka
5 dkg droždí
1,5 dcl oleje
Drobenka:
máslo
cukr
hrubá mouka
vanilkový cukr
1/3 odebrat
a do ní přidat skořici
Žloutkový krém:
1 l mléka
4 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
1 máslo
rum

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.

  2. Žloutkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Po vychladnutí stáhneme škraloup, vyšleháme s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).

  3. Po vykynutí těsta tvoříme asi 8 dkg vážící bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech na plech, aby se neslepily a necháme ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!