Pražské koláče recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1/2 kg hladké mouky
- špetka soli
- 10 dkg cukru
- 2 žloutky
- 1/4 l mléka
- 5 dkg droždí
- 1,5 dcl oleje
- Drobenka:
- máslo
- cukr
- hrubá mouka
- vanilkový cukr
- 1/3 odebrat
- a do ní přidat skořici
- Žloutkový krém:
- 1 l mléka
- 4 vanilkové pudinky
- 6 lžic cukru
- 1 máslo
- rum
Postup Pražské koláče
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
Žloutkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru. Po vychladnutí stáhneme škraloup, vyšleháme s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).
Po vykynutí těsta tvoříme asi 8 dkg vážící bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech na plech, aby se neslepily a necháme ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.