Prejt z masa a kapusty recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

500 g mletého masa
1 kapusta cca 400 g
sůl
80 g másla
1 cibule
1 stroužek česneku (nebo podle chuti
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu rozpůlíme, vhodíme do vařící vody a necháme v otevřeném hrnci chvíli přejít varem. Dáme dobře okapat a umeleme ji na masovém strojku. Poté ji smícháme s mletým masem, přidáme na kousíčku másla osmahnutou nakrájenou cibuli, utřený stroužek česneku se solí a vejce. (Já jsem to dělala na sádle a kořenila jako zabíjačkový prejt: přidávala jsem navíc ještě pepř, majoránku, špetku mletého nového koření, ale to je na každém, jak si to ochutí.)

  2. Dobře promíchanou směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a v troubě pečeme asi půl hodiny. Vpíchnutím zjistíme, je-li maso dobře propečeno. Krájíme na čtverce a podáváme s novými brambory nebo s bramborovou kaší a salátem.

  3. *Aby prejt nebyl mastný, můžeme umlít raději dvě třetiny hovězího a třetinu vepřového masa, ne příliš tučného. *Chceme-li prejt nastavit, můžeme přidat dvě ve vodě máčené a vymačkané žemle. *Místo kapusty se hodí i jiná zelenina, např. květák, mladé zelí nebo různé sekané zeleniny. *Je-li v zelenině hodně vody, zahustíme směs jemnou strouhankou. *Tento prejt se dobře peče také v elektrické remosce nebo pečence. Tam se peče zvolna a nevysušuje se, je proto vláčný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!