Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na odpalované těsto
- 175 ml vody
- 85 g másla (ne Heru, Stellu a pod.)
- 110 g hladké mouky
- špetka soli
- 3 vejce
- (Na polevu)
- 250 g hořké čokolády (nejlépe 75%)
- 110 ml horké vody
- Na náplň
- 500 ml smetany ke šlehání (vychlazené)
- 2 ztužovače šlehačky(nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku)
- lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)
Postup Profiteroles se šlehačkou aneb sladké bobečky mlsné rebečky
Postup přípravy receptu
-
Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme.
Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme.
Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.
Troubu předehřejeme na 200°C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte trouby) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení troubu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě.
Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu.
Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku.
Pokud použijete 40% není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec. No a blížíme se do finále: cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou čepičkou.