Pšeničné kornbulky recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

Na preferment:
180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
1 g čerstvého droždí
Zápara:
100 g pšenice (zrno)
150 g vřící vody
lžíce lněného semínka
Těsto:
100 g vody
30 g oleje
400 g hladké mouky
2-2,25 lžičky soli
1 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na preferment dobře promícháme a zakryté v míse necháme 10-12 hodin kynout. Zároveň s umícháním prefermentu připravíme záparu – pšeničná zrna v mixéru částečně posekáme a i s lněným semínkem zalijeme odměřenou vroucí vodou. Po zchladnutí zakryjeme a uložíme do lednice. K vykvašenému prefermentu přidáme vychladlou pšenici a se zbytkem všech přichystaných surovin vymísíme volné těsto. Vymísené těsto stěrkou vyškrábneme do naolejované mísy, kde ho hned popřekládáme a necháme asi 30 minut odpočinout. Pak ho v míse přeložíme znovu a opět necháme v klidu 30-40 minut kynout.

  2. Následuje další (třetí) překládání, je-li třeba, namočíme si prsty v oleji. Těsto kyne dalších 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme naposledy – počtvrté a necháme ještě vykynout, opět 30-40 minut. (V horku těsto kyne rychleji, je proto vhodné časy mezi jednotlivým překládáním zkrátit.)

  3. Vykynuté těsto je plné bublin. Opatrně ho stěrkou z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníku, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nebo kovovou lopatkou ho rozkrájíme na kusy (8-10).

  4. Pomocí stěrky přeneseme kornbulky na plech s fólií na pečení, zapneme troubu s pečícím kamenem nebo dlaždicí na 220°C, na dno trouby vložíme starý plech a vše necháme dobře nahřát – mezitím dokynou i kornbulky. Do rozpálené trouby z plechu vsuneme jen fólii s kornbulkami, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100-150 ml horké vody a ihned troubu zavřeme. Pára dopomůže k lepšímu nakynutí pečiva – asi po 10 minutách pečení její zbytky krátce vyvětráme a kornbulky dopečeme (cca 15-20 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!