Pšeničnožitný chléb recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
500 g žitné mouky
650 g teplejší vody
3 lžičky soli
2 lžíce řepného sirupu
1,5 lžičky sušeného aktivního droždí
1 lžíce celého kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Přísady smícháme ve velké míse a poté těsto uhněteme do hladké elastické kuličky. Těsto vložíme do vymaštěné mísy, kterou přikryjeme potravinářskou folií a necháme 2 hodiny kynout.

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený pult a vytvarujeme z něj kuličku. Kuličku vložíme do moukou vysypané ošatky na chleba (bannetonu), přikryté vlhkou utěrkou a necháme dalších 40 minut kynout.

  3. Předehřejeme si 10 min troubu na nejvyšší možnou teplotu. Vyklopíme těsto z ošatky na předehřátý plech a do trouby nastříkáme trochu vody. Rychle ji zavřeme a chléb pečeme 45 minut na nejnižším patře trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!