Red Velvet Cake - Červený samet recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Těsto:
250 g hladké mouky (já jsem namíchala s polohrubou)
200-300 g cukru (jak je kdo zvyklý)
2 vajíčka (větší)
1/2 lžičky soli
2 lžíce kakaa
110 g másla
240 ml podmáslí (může být i 12Oml bílého jogurtu a 120ml mléka)
1 lžička sody
1 lžička octa (nejlépe jablečného)
červené barvivo - gelové, asi 0,5 lžičky
vanilkový extrakt
Krém:
500 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání (dala jsem méně)
100 g moučkového cukru
Potahová hmota Smartflex velvet (aroma třešeň)
ozdobné perličky

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme si troubu na 175°C. Já jsem pekla zhruba na 160°C pomaleji asi 45minut.

  2. Dortovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou.

  3. Nejprve smícháme mouku, sůl a kakao(doporučuji prosít).

  4. V jiné nádobě smícháme podmáslí s červeným barvivem.

  5. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, za stálého šlehání přidáme po jednom celá vajíčka a vanilkový extrakt.

  6. Nakonec postupně všleháme na střídačku mouku a podmáslí (po částech).

  7. Lžičku sody zalijeme v malém hrníčku octem, směs vzkypí a ihned ji nalijeme na těsto a jemně vmícháme.

  8. Směs vlijeme do připravené formy a pečeme.

  9. Respektujte svoji troubu a přizpůsobte dobu pečení.

  10. Po dopečení necháme korpus vychladnout, poté příborovým nožem oddělíme od formy. Je dobré dort překlopit vzhůru nohama - vrch dortu je potom krásně rovný. Dáme vychladnou do lednice.

  11. V lednici nechejte dort odpočívat min. 2 hodiny (neměla jsem čas - chladil se jen hodinu, ale i tak byl dobrý).

  12. Korpus prokrojíme a naplníme připraveným krémem.

  13. Opět jsem dala zchladit do lednice a připravila jsem si hmotu na potažení dortu. Hmotu stačilo jen propracovat rukama a poté jsem ji vyválela na tenký plát, přehodila přes korpus a uhladila.

  14. Zbytky hmoty jsem odřezala a dort nazdobila dle možností


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!