Roláda z krůtích prsou recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1,5 kg krůtích prsou
3 cibule
2 velké stroužky česneku
olivový olej
pepř
grilovací koření
bujón v prášku
1/2-1 kostka masoxu
(nebo bujón, který používáte)
několik plátků oravské či spišské slaniny
(nebo kdo má domácí, ten se má)
1 nejmenší konzerva hrášku
2 vejce (nebo 3 menší)
3 kyselé okurky
kousek cukety
tročku hořčice
sůl
1 lžička koření na grilovanou zeleninu
7 dkg másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobno a dáme smažit na olivový olej a plátek másla. Hlídáme a občas mícháme. Ke konci vložíme nasekaný česnek a jakmile zavoní, vypneme. Maso nakrojíme v půlce a do stran nakrajujeme a rozvineme, až vznikne přibližně stejně silný plát. Naklepeme hladkou stranou paličky, stroužek česneku utřeme s grilovacím kořením a podélně natřeme maso prostředkem, aby bylo v každé porci trošku, potřeme lehce hořčicí, opepříme čerstvě mletým pepřem, poprášíme grilovacím kořením. Poklademe plátky slaniny.

  2. Vejce vyklepneme do hrnečku, rozšleháme vidličkou, trošku přisolíme, opepříme, vyklopíme hrášek bez vody a na drobno nakrájený plátek slaniny. Na malé pánvi směs rychle a lehce osmažíme na oleji a na talíři necháme zchladnout. Mezitím nakrájíme okurky podélně na půlky, cuketu na kolečka. Zchladlou vaječnou omeletu překrojíme napůl a obě části položíme za sebou na maso (nezapomeneme obkládat tak, aby se rolovalo po vlákně a krájelo pak přes vlákno). Pak naskládáme okurky, nakonec cuketu, kterou poprášíme kořením na grilovanou zeleninu. Pevně zabalíme a svážeme potravinářským provázkem.

  3. Do pekáče, kde se bude roláda péci, nalijeme trochu oleje a roládu ze všech stran rychle osmahneme, aby se zatáhla - pozor, nespálit. Pak nalijeme trochu vařicí vody, posypeme roládu restovanou cibulkou s česnekem, poprášíme bujónem v prášku, přikryjeme a dáme do vyhřáté trouby (180°C) péci. Asi po čtyřiceti minutách otočíme roládu a pečeme bez přikrytí, až zezlátne. Pak ji vyndáme na talíř, můžeme ji dát do právě vypnuté trouby, aby nevystydla a na kamnech doděláme šťávu. Přikápneme olej, necháme šťávu trochu zredukovat a přidáme hladkou mouku. Pořádně rozmícháme, přilijeme vodu a vložíme kostku masoxu. Necháme provařit.

  4. Roládu nakrájíme na porce. Jako příloha se hodí rýže, bramborová kaše, vařené brambory, bramborové knedlíky nebo zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!