Ryba v rosolu (gefilte fiš) recept

Top Recepty, Ryby

Suroviny na recept

400 g libového masa (hovězí, skvělé je dančí)
1 sklenice zeleniny Moravanka (nebo jiná pikantní nakládaná zelenina)
10 větších brambor
150 g másla
1/4 l smetany ke šlehání
sůl
pepř
5 lžic oleje

Postup přípravy receptu

  1. Z kapří půlky okrájíme co nejvíc masa (pohodlnější je použít kapří filet, který už je vykostěný, ale zase je o něco dražší), maso rozemeleme (nebo rozmělníme nožem), kůži a hlavu/skelet dáme vařit zhruba v 1-1,5 litru vody spolu s celou mrkví, půlkou cibule, pár kuličkami pepře a trochou soli.

  2. Mleté maso smícháme s najemno pokrájenou půlkou cibule, strouhankou, žloutky, sekanými mandlemi, solí, cukrem (asi tak lžičku, podle chuti a množství), pepřem a sněhem z bílků. Strouhanku přidáváme podle potřeby, aby knedlíčky, které z této hmoty vytvarujeme, držely tvar.

  3. Vývar přecedíme a schováme z něj vařenou mrkev.

  4. Do horkého vývaru (těsně pod bodem varu) přidáváme knedlíčky a vaříme je 10 minut.

  5. Pak přidáme rozinky, poslední nakrájenou půlku cibule a mandle a ochutíme solí, cukrem a pepřem a vaříme dalších 10 minut.

  6. Nakonec přidáme namočenou želatinu a nakrájenou uvařenou mrkev. Nalijeme do misky a necháme ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!