Ryba v rosolu (gefilte fiš) recept
Top Recepty, RybySuroviny na recept
- 400 g libového masa (hovězí, skvělé je dančí)
- 1 sklenice zeleniny Moravanka (nebo jiná pikantní nakládaná zelenina)
- 10 větších brambor
- 150 g másla
- 1/4 l smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 5 lžic oleje
Postup Ryba v rosolu (gefilte fiš)
Postup přípravy receptu
-
Z kapří půlky okrájíme co nejvíc masa (pohodlnější je použít kapří filet, který už je vykostěný, ale zase je o něco dražší), maso rozemeleme (nebo rozmělníme nožem), kůži a hlavu/skelet dáme vařit zhruba v 1-1,5 litru vody spolu s celou mrkví, půlkou cibule, pár kuličkami pepře a trochou soli.
Mleté maso smícháme s najemno pokrájenou půlkou cibule, strouhankou, žloutky, sekanými mandlemi, solí, cukrem (asi tak lžičku, podle chuti a množství), pepřem a sněhem z bílků. Strouhanku přidáváme podle potřeby, aby knedlíčky, které z této hmoty vytvarujeme, držely tvar.
Vývar přecedíme a schováme z něj vařenou mrkev.
Do horkého vývaru (těsně pod bodem varu) přidáváme knedlíčky a vaříme je 10 minut.
Pak přidáme rozinky, poslední nakrájenou půlku cibule a mandle a ochutíme solí, cukrem a pepřem a vaříme dalších 10 minut.
Nakonec přidáme namočenou želatinu a nakrájenou uvařenou mrkev. Nalijeme do misky a necháme ztuhnout.