Rybízový koláč s mandlemi recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- cca 35 dkg hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- cca 200 ml mléka
- cukr
- špetka soli
- cca 8 dkg rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- 10 dkg plátkových mandlí
- vanilková tresť Vanilla Bourbon
- hnědý cukr
- 1 tekutá smetana ke šlehání
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- přiměřeně rybízu (já měla zmrzlý bílý, můžete jakékoliv ovoce)
Postup Rybízový koláč s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto (mouka, trochu cukru, špetka soli, žloutek, kvásek) necháváme dvakrát překynout, poprvé bez másla, potom s rozpuštěným máslem vmícháme do těsta cca 5 dkg plátkových mandlí, necháme znovu vykynout.
Rozválíme či roztáhneme na vymazaný plech - takto připravené těsto se vůbec nelepí, není jej nutno při zpracování podsypávat.
Na těsto rozprostřeme vykapaný rybíz, důkladně procukrujeme hnědým cukrem a zalijeme smetanou, ve které je rozmíchaná půlka vanilkového pudinku, vanilková tresť, přiměřeně cukru (dost, rybíz je hodně kyselý).
Posypeme zbytkem mandlí a pečeme cca 30-40 minut v troubě předehřáté na 170°C (horkovzdušná trouba). Vychladlý koláč znovu pocukrujeme práškovým cukrem a nakrájíme na řezy.