Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

Na perkelt:
800 g vepřová kýta
30 g sádlo (nebo dle libosti)
1 cibule (velká, nasekaná)
3 lžičky sušené papriky
1 zelená paprika (nakrájené na kostičky)
1 žlutá paprika (nakrájené na kostičky)
100 g sušených rajčat (nasekaných)
sůl
špetka mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
1 lžička mletý pepř
Na tarhoňu:
1 kg hrubé mouky
4 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Perkelt: Očištěné maso nakrájíme na 2 cm kousky.

  2. Osmahneme cibuli na sádle až zesklovatí, a zaprášíme paprikou. Přidáme maso, papriky a rajče, sůl a promícháme, pak zakryjeme a necháme dusit.

  3. Přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut dokud maso nezměkne.

  4. Podáváme s haluškami nebo tarhoňou, popřípadě brambory a zapíjíme červeným vínem, jako je Egri Bikaver. Český strávník si může posloužit knedlíkem a pivem.

  5. Tarhoňa: Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec. Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa.

  6. Většinou vždy připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě. Hodně štěstí a Dobrou chuť! - Jó étvágyat!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!