Sezamovo-polentové kuřecí řízky s chřestem a zeleninou recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- Řízky:
- 2 ks kuřecích řízků
- sůl
- pepř
- 2 vrchovaté KL uzené mleté papriky
- 2 PL sezamových semínek
- 2 PL instantní polenty
- 2 PL olivového oleje extra virgine
- 4 ks ančovičky
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- Kuskus:
- 150 ml kuskusu
- 300 ml vroucí vody
- sůl
- Restovaná zelenina:
- 1 PL olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g špeku (nakrájeného na kostičky)
- 1/2 mladé cukety (nakrájené na kostky)
- 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
- 1/2 tlustostěnné červené papriky nakrájené na kousky
- 1 větší rajče nakrájené na větší kousky
- 10 ks cherry rajčat nakrájených na ½
- 8 ks zeleného chřestu (nakrájíme na 5cm kousky)
- 7-8 cm čerstvé červené feferonky
- 2 ČL hrubozrnné soli
- 3 větvičky čerstvého tymiánu
- 1,5 PL balzamikového octa
- šťáva z 1/2 citronu
Postup Sezamovo-polentové kuřecí řízky s chřestem a zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme řízky, které položíme na pečící papír, osolíme + opepříme, posypeme mletou uzenou paprikou, sezamovými semínky a instantní polentou.
Obalíme je z obou stran a překryjeme je dalším pečícím papírem. Pak je rozklepeme válečkem na těsto, aby všechno to báječné koření, vč. polenty, ulpělo a zůstalo na kuřecích řízkách.
Následně si dáme nahřát dvě větší pánve. Jednu grilovací na řízky a druhou na orestování zeleniny.
Mezitím si do skleněné misky vysypeme kuskus, osolíme jej a zalijeme vroucí vodou. Miskou trochu zatřeseme a přikryjeme ji talířem.
Na grilovací pánev (pro smažení řízků) dáme 2 PL olivového oleje, 4 ančovičky a natrhaný čerstvý tymián. Rozpálíme a ogrilujeme řízky cca 10 minu (5 min. po každé straně), aby vznikla křupavá kůrka.
Pak řízky shrneme na okraje pánve a do středu vhodíme ogrilovat chřest. Za občasného otáčení grilujeme cca 5 minut.
Do druhé pánve (můžeme dělat současně s grilováním řízků) dáme současně 1 PL olivového oleje, nakrájený špek a nakrájenou na větší kousky cibuli, česnek nakrájený na plátky a nakrájenou čerstvou feferonku, a necháme cca 2 min. restovat, pak přidáme všechnu zbývající zeleninu, čerstvý tymián natrhaný na kousky, osolíme, přidáme šťávu z ½ citronu a restujeme cca 8 minut na AL DENTE.
Na závěr vmícháme 1,5 PL balzamikového octa a pánev odstavíme. Než jsme připravili maso a zeleninu (cca 15 minut), kuskus je hotov.